Marktoverzicht: Over brouwers en banken
AB InBev heeft het sinds het derde kwartaal van 2016 erg moeilijk, onder meer door de daling van de Braziliaanse real en het slechte klimaat in het land.
De Amerikaanse dollar verzwakte verder tot 1,8 dollar per euro. De rente op Amerikaanse overheidsobligaties steeg op alle looptijden. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg in de loop van de dag tot boven 2,47 procent. Een duurdere euro is in principe slecht nieuws voor de Europese exportbedrijven. De EuroStoxx50 verloor 0,6 procent. De Bel-20 ging 0,8 procent lager tot 4048,50 punten. De zwakste schakel in de Bel-20 was AB InBev (-2,4%). De sterkste stijging van de dag was voor Umicore (+0,7%).
De Nederlandse bierbrouwer Heineken (-3,4%) kwam voorbeurs met een update over het derde kwartaal. Heineken verkocht 5 procent minder pintjes in Europa (Nederland, Frankrijk en Polen) en in de Verenigde Staten, maar wist dat goed te maken door er meer te verkopen in Azië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. In totaal groeide de omzet organisch met 2,5 procent – dus zonder rekening te houden met de recente overname van het Japanse Kirin – en vloeide in totaal 60 miljoen hectoliter Heineken wereldwijd. De prognoses voor het hele boekjaar blijven onveranderd: het bedrijf mikt op organische omzet- en winstgroei en 40 basispunten extra winstmarge (exclusief de impact van de overnames).
Heineken deed het onder meer goed in Brazilië en Mexico, twee markten die erg belangrijk zijn voor AB InBev (-2,4%). De Belgische bierbrouwer komt morgen voorbeurs met een inkijk in het derde kwartaal. AB InBev heeft het sinds het derde kwartaal van 2016 erg moeilijk, onder meer door de daling van de Braziliaanse real en het slechte klimaat in het land. Volgens analisten zou er nu stilaan beterschap moeten zitten in de verkoopcijfers en de vergelijkingsbasis – met het slechte derde kwartaal van 2016 – is ook sowieso gemakkelijker. Bovendien zouden de synergievoordelen en besparingen van de overname van SABMiller stilaan in de winst door moeten sijpelen.
Onlangs waarschuwde James Sym, een fondsbeheerder van Schroders die zich richt op Europese aandelen, dat een terugkeer van inflatie weleens slecht nieuws zou kunnen zijn voor de aandelen van de bierbrouwers. De prijzen van bier zijn de voorbije jaren fors gestegen, waardoor de marges van de bierbrouwers toegenomen zijn, maar waardoor er ook nieuwe spelers op de markt zijn gekomen. De gevestigde waarden in bierland staan dus voor een dilemma: hun prijzen laten zakken en hun marktaandeel verdedigen of hun prijzen hoog houden en ademruimte geven aan nieuwkomers op de markt. De koersen van de brouwers en andere bedrijven met regelmatige inkomsten en dividenden zijn de voorbije jaren flink opgelopen en daar zou weleens een ommekeer kunnen komen met de komst van meer inflatie. Sym ziet meer in bankaandelen als de inflatie – en de rente – stijgt.
Op zijn eerste beursdag kon de Oostenrijkse bankgroep Bawag (-4,2%) niet profiteren van die favorietenrol voor banken. De Amerikaanse aandeelhouders – de private-equitygroep Cerberus en de vermogensbeheerder Golden Tree – hebben niet veel aan de tafel laten plakken. Beleggers betalen 1,4 keer de boekwaarde voor Bawag, terwijl de meeste banken in Europa onder hun boekwaarde noteren. Dat betekent dat de bank redelijk duur naar de beurs is gebracht. De beursgang van Bawag was de grootste in de geschiedenis van de beurs van Wenen en werd wellicht ook nauwgezet gevolgd door de Belgische regering, die wellicht nog voor de zomer een derde van de aandelen van de staatsbank Belfius naar de beurs wil brengen. De krant De Tijd meldde overigens dat de Belgische staat nog voor de beursgang voor 309 miljoen euro dividenden uit de bank wil halen.
Op de brede beurs viel vooral de val van Asit Biotech (-30,5%) op. Het biotechnologiebedrijf moest bekennen dat zijn middel tegen huisstofmijtallergie niet werkt. Asit Biotech werkt nog wel aan een middel tegen graspollenallergie, maar ook daar zijn twijfels over. Bovendien zit Asit Biotech stilaan krap bij kas en wordt algemeen verwacht dat het bedrijf nog een keer met de hoed zal moeten rondgaan bij beleggers voor vers kapitaal. Volgens KBC Securities zal het geld begin 2018 op zijn.
Ook Melexis (-4,7%) stond stevig onder druk. De maker van chips voor de autosector kampte de voorbije drie maanden met tegenwind van de Amerikaanse dollar. De klanten betalen Melexis voornamelijk in dollar, maar het bedrijf rapporteert en noteert in euro en moet dus de omrekening maken. “De euro/dollar-wisselkoers had een negatieve impact van 2 procent tegenover het derde kwartaal van 2016 en van 4 procent tegenover het vorige kwartaal”, meldt Melexis in het persbericht.
Het bedrijf verkocht 11 procent meer chips dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 1 procent minder dan in het vorige kwartaal, goed voor een omzet van ongeveer 127 miljoen euro. Melexis maakte ook 2 procent minder winst per euro omzet dan in het vorige kwartaal. Er is nog altijd reden tot optimisme, want de vraag naar magnetische, druk- en andere sensoren is volgens Melexis nog altijd even groot als in de eerste jaarhelft en dankzij de opkomst van de elektrische wagen zit een chipmaker als Melexis nog wel een tijdje goed.
Het bedrijf maakte 0,7 euro nettowinst per aandeel in het derde kwartaal, ofwel 12 procent meer dan in het derde kwartaal van 2016 ofwel 9 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2017. De prognose voor de omzetgroei over heel 2017 wordt bijgesteld van 12 tot 14 procent naar ongeveer 12 procent. Er is wel nog een kleine kanttekening nodig bij de koersdaling van Melexis vandaag. Dinsdag ging het interim-dividend van 1,3 euro bruto van de koers, terwijl het aandeel 0,3 procent of 26 cent hoger sloot op 85,76 euro.
Donderdag komt een waterval aan bedrijfsresultaten op de beleggers af. In België alleen al gaat het om AB InBev, Home Invest Belgium, Tessenderlo Group, Galapagos, Telenet, Argen-X, Befimmo, Exmar en Quest for Growth.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier