Marktoverzicht: Optimisme voor de Fed-meeting

© reuters

De Europese beurzen zijn deze week positief gestart, na twee mindere weken. De vrees dat de Federal Reserve (Fed) woensdag een renteverhoging doorvoert, is aan het afnemen. Nog maar één op de vijf waarnemers verwacht dat de Amerikaanse centrale bank tot actie overgaat.

De recentste indicatoren van de Amerikaanse economie vallen tegen en pleiten veeleer in de richting van een uitstel tot minstens december. Angst maakt stilaan plaats voor de hoop dat de Fed haar basisrente ongewijzigd laat. Dat levert de Europese aandelenmarkten gemiddeld 1 procent winst op.

De absolute uitblinker op Euronext, en niet voor het eerst de jongste dagen, is Galapagos (+9,2%). Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf is al vier dagen op dreef, zonder dat er hard nieuws is. Het management is wel op een roadshow in de Verenigde Staten en het weet duidelijk een aantal investeerders te overtuigen. Bovendien zijn er eind september belangrijke onderzoeksresultaten over het potentiële middel van Galapagos tegen de taaislijmziekte of mucovicidose. De Bel-20’er is door de klim met 10 euro per aandeel in vier dagen weer 2,6 miljard euro waard. De koers heeft opnieuw de piekniveaus van vorig jaar bereikt.

Ontex (-3,9%) was de grootste daler van de Bel-20, na een adviesverlaging van het Franse beurshuis Kepler-Chevreux. Het advies gaat van ‘kopen’ naar ‘houden’, omdat de analist meer competitie in de luiermarkt verwacht dan algemeen werd aangenomen. Daardoor kan de verwachte winstgroei in 2016 lager dan verwacht uitvallen.

De resultaten over het eerste kwartaal van het boekjaar 2016-2017 bij Retail Estates (+0,4%) kwamen iets onder de gemiddelde analistenverwachting uit, maar laten nog altijd een mooie groei zien. De nettohuurinkomsten zijn met 18 procent tot 16 miljoen euro toegenomen, en het nettoresultaat zelfs met 23 procent tot 9,2 miljoen euro. De cijfers lagen iets onder de verwachtingen vanwege de lagere gemiddelde bezettingsgraad van de baanwinkels (van 98,2 naar 97,6%). Het faillissement van Primo ligt aan de basis daarvan. De dividendstijging tot 3,30 euro per aandeel komt niet in het gedrang.

De Belgische investeringsmaatschappij in infrastructuur TINC (+0,8%) heeft beter dan verwachte resultaten bekendgemaakt over het verlengde boekjaar 2015-2016. De eerste volledige cijfers sinds de beursgang in mei 2015 leverden een nettoresultaat van 11,8 miljoen euro op (0,86 euro per aandeel), terwijl in het prospectus slechts 7,1 miljoen euro (0,52 euro per aandeel) was vooropgesteld. De groep heeft sneller dan verwacht het opgehaalde kapitaal kunnen inzetten. Het dividend over het eerste boekjaar wordt zoals beloofd vastgelegd op 0,4675 euro per aandeel, wat op basis van de introductieprijs van 11 euro een brutodividendrendement van 4,25 procent inhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content