Marktoverzicht: mijnbouwers zorgen voor ijzersterke beursdag

© BHP Billiton
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Beleggers vonden dinsdag hun risicoappetijt terug. De aandacht verschuift van Noord-Korea en het falende beleid van de Amerikaanse president Donald Trump naar de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bankiers in Jackson Hole later deze week.

Beleggers hopen dat de bankiers onderstrepen dat het monetaire beleid het economisch herstel niet in de weg zal staan. De Europese beurzen sloten de dag af met winsten van gemiddeld 1 procent.

De Bel-20 strandde op een winst van 0,73 procent. Het klassement werd aangevoerd door Aperam. Het staalbedrijf profiteert mee van de stijging van de grondstoffenprijzen en de sterke resultaten van de mijnbouwers. Bpost is als defensief aandeel de enige daler in de Brusselse sterindex.

Op de Brusselse brede markt werd de show gestolen door VGP (+127%), een ontwikkelaar en beheerder van logistiek vastgoed, met Europa als thuismarkt. In de eerste helft van dit jaar boekte VGP recordresultaten, met een nettowinst van 62,5 miljoen euro. Die is grotendeels te danken aan meerwaarden op de vastgoedportefeuille ter waarde van 59,9 miljoen euro. De huurinkomsten daalden naar 8,5 miljoen euro, maar dat is ook een gevolg van de strategie om de gebouwen met huurcontract onder te brengen in de joint venture met Allianz Real Estate. Op die manier komt geld vrij om nieuwe projecten te ontwikkelen, wat de kernactiviteit van VGP is.

Op een vergelijkbare basis stegen de huurinkomsten met 19,5 procent tot 16,1 miljoen euro. Dankzij nieuwe huurcontracten bedraagt de huurwaarde op jaarbasis 78,2 miljoen euro. Op basis van de beloftevolle pijplijn van nieuwe projecten denkt VGP de omvang van zijn portefeuille en zijn huurinkomsten voort te kunnen opdrijven. Eind juni bedroeg de eigen portefeuille 500 miljoen euro en had het bedrijf een belang van 150 miljoen euro in de joint venture met Allianz. Beleggers konden ook smaken dat VGP voor het eerst een formele dividendbelofte doet. Vanaf 2018 wordt het dividend systematisch verhoogd, om na drie jaar 40 tot 60 procent van de nettowinst te bedragen. De marktwaarde op de beurs van VPG is met 1,2 miljard euro niet min. Ze bedraagt ongeveer 3 keer de nettoboekwaarde.

Het Australische BHP Billiton (+1,3%), de grootste mijnbouwer ter wereld, boekte sterke resultaten over het boekjaar 2016-2017. De onderliggende winst vervijfvoudigde tot 6,7 miljard dollar, al hadden beleggers op een winst van ruim 7 miljard dollar gerekend. Het bedrijf dankt de relatief sterke cijfers aan het herstel van de grondstofprijzen, in het bijzonder de fel gestegen prijs van ijzererts, en aan de efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen van de voorbije jaren. De vooruitzichten mogen ook worden gezien. Op basis van de grondstoffenprijzen verwacht het management in 2018 een vrije cashflow van 10 miljard dollar, deels met dank aan een beperkt investeringsprogramma. Dat zou het bedrijf toelaten volgend jaar 7 miljard dollar uit te keren aan de aandeelhouders.

BHP Billiton kondigde ook twee strategische bijsturingen aan. Mede onder druk van activistische aandeelhouders wil het bedrijf zijn Amerikaanse schaliedivisie van de hand doen. Die verkoop moet 10 miljard dollar opbrengen, terwijl BHP Billiton in 2011 ongeveer 20 miljard dollar investeerde in de Amerikaanse olie- en schaliegaswinning. Het bedrijf kon de rendabiliteit van die activiteit nooit op het gewenste peil brengen. Daarnaast besloot BHP Billiton de opstart van een nieuwe potashmijn nog enkele jaren uit te stellen. De prijzen voor die meststof zijn te laag om het grootschalige project met een investeringswaarde van 13 miljard dollar voldoende rendabel te maken.

De fusie tussen Bayer (+2,35%) en Monsanto (+ 0,17%) is nog niet rond. Vorig jaar lanceerde Bayer een bod op Monsanto, maar de Europese Commissie lanceert nu een diepgaand onderzoek of de fusie niet in strijd is met de mededingingsregels. Europa vindt de toegevingen die beide bedrijven willen doen onvoldoende. Volgens de Commissie zou de fusie de concurrentie in een aantal sectoren, zoals voor pesticiden en zaden, te veel belemmeren.

Woensdag wordt een interessante resultatendag in Brussel, want dan openen Picanol, Tessenderlo, Agfa-Gevaert en QRF de boeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content