Marktoverzicht: Inflatie blijft uit in Europa

Mario Draghi © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Europese beurzen waren vandaag minder op dreef dan de voorgaande dagen. De werkloosheid in de Europese Unie is serieus afgenomen tot 8,8 procent van de beroepsbevolking, maar dat leidt nog altijd niet tot inflatie.

Terwijl er een cijfer van 1,6 procent was verwacht, kwam de inflatie uit op 1,5 procent. Dat deed sommige economen vraagtekens plaatsen bij het monetaire beleid van de ECB, dat gericht is op een inflatiedoelstelling in de buurt van 2 procent.

Wel in de schijnwerpers stond de olieprijs. De Brent-olie (+0,7%) klom naar het hoogste peil sinds midden 2015 door de verwachting dat de OPEC-vergadering in Wenen een verlenging van de productiebeperking tot eind 2018 zal opleveren.

Bovendien zouden de niet-OPEC-leden als Rusland de verlenging steunen. Vorig jaar rond deze tijd werd voor het eerst in vele decennia een productiebeperking afgesproken in de OPEC. Dat bracht de olieprijs dit jaar zowat 30 procent hoger. Het overaanbod aan olie is gehalveerd en zou de komende maanden dus verder moeten afnemen als de reductie ook officieel wordt bevestigd.

Ahold Delhaize (+3,0%) was op Euronext Brussel en Amsterdam een van de uitblinkers. Aanleiding zijn de erg meevallende kwartaalcijfers van Kroger (+8,4%), de Amerikaanse warenhuisketen waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze het meest vergelijkbaar is met de Nederlands-Belgische fusiegroep. De vergelijkbare omzetgroei kwam uit op 1,1 procent tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 0,9 procent.

Het winstcijfer was beter dan de hoogste winstschatting van een analist. De koers kende dan ook bij opening de grootste sprong van het jaar. Net als Ahold Delhaize had ook het aandeel Kroger zeer zwaar geleden onder de aankoop door Amazon van een fysieke winkelketen. Maar deze resultaten laten zien dat er ook nog leven is na de intrede van de internetgigant.

Een van de andere uitschieters op in Amsterdam was NN Group (+2,2%). De verzelfstandige verzekeringsdochter van ING maakte naar aanleiding van de analistendag bekend dat de kostenbesparingen van de overname/integratie van Delta Lloyd niet 150 maar 350 miljoen euro bedragen tegen 2020. Het management voelt zich dan ook comfortabel bij de prognose dat de operationele winst de komende tijd met 5 à 7 procent jaarlijks kan groeien. Dat groeicijfer werd in elk geval bevestigd.

Een meeting voor Amerikaanse investeerders in New York werd zo gunstig onthaald dat de koers van Argen-X (+10,1%) recordhoogten wist op te zoeken, zowel in Brussel als op Nasdaq. Het Gentse biotechbedrijf staat binnenkort voor de publicatie van cruciale studieresultaten voor ARGX-113, een auto-immuunantibody. Het enthousiasme bij de Amerikaanse investeerders is groot en dat zorgt voor hooggespannen verwachtingen.

Vrijdag is het uitkijken naar de autoverkopen, de bouwuitgaven en het ondernemersvertrouwen in de VS naast het inflatiecijfer van Japan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content