Marktoverzicht: Groeizorgen wegen zwaar op aandelenmarkten

© REUTERS

De onzekerheid over een Amerikaanse renteverhoging en over de wereldwijde economische groei blijven zwaar wegen op de aandelenmarkten. De Europese beurzen slaagden er niet in de ochtendwinst lang vast te houden.

Beleggers kozen in de onzekerheid eieren voor hun geld en dumpten opnieuw aandelen in ruil voor veiligere bestemmingen als obligaties. Bovendien maakten de lagere handelsvolumes in de vakantieperiode de koersbewegingen wat extremer. In de loop van de dag liepen de verliezen op tot 3 procent.

De Bel20-index volgde zijn Europese collega’s mee omlaag en eindigde met een verlies van 3,45 procent. Geen enkel lid van de sterindex slaagde erin met winst af te sluiten. Op de brede markt was Nyrstar (-6,8%) een opvallende daler. De zinksmelter lanceerde vandaag zijn kapitaalverhoging, die gepaard gaat met een drastische verwatering van de bestaande aandeelhouders. Zij kunnen intekenen op 13 nieuwe aandelen per 7 bestaande aandelen tegen 0,45 euro per aandeel.

BinckBank (-10,8%) boekte vorig jaar een nettowinst van 55,5 miljoen euro. Dat is 32 procent meer dan het jaar voordien. Het aantal uitgevoerde beurstransacties klokte af op 9,3 miljoen. Het aantal transacties zakte in het vierde kwartaal met meer dan 10 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de eerste maand van 2016 zou zwak gestart zijn door de macro-economische onzekerheden, waardoor klanten minder verhandelen. BinckBank wijst ook op de speculatietaks. Hoewel die pas op 1 januari van dit jaar in gang trad, zou er al een duidelijke negatieve impact geweest zijn in de laatste maanden van 2015.

Hasbro (+0,4% bij opening) kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten dankzij de nieuwe Star Wars-film. De Amerikaanse speelgoedfabrikant, die onlangs nog gesprekken gevoerd zou hebben over een fusie met concurrent Mattel, zag in het vierde kwartaal zijn omzet met 13 procent stijgen naar 1,47 miljard dollar, terwijl analisten mikten op gemiddeld 1,37 miljard dollar. Zonder rekening te houden met negatieve wisselkoerseffecten bedroeg de omzetgroei zelfs 23 procent. De nettowinst steeg naar 1,39 dollar per aandeel, eveneens boven de verwachtingen van analisten. Hasbro profiteerde van de sterke verkoop van Star Wars- en Jurassic World- merchandise in de jongensdivisie, die de zwakte in de meisjesdivisie – met als vlaggenschip My Little Pony – en de sterke dollar compenseerde. De speelgoedmaker verhoogt zijn kwartaaldividend met 11 procent naar 51 dollarcent per aandeel.

Diamond Offshore Drilling (-4,9% bij opening) boekte in het vierde kwartaal een nettoverlies van 245 miljoen dollar of 1,79 dollar per aandeel. De Amerikaanse boorspecialist lijdt zwaar onder de malaise in de oliesector en de afbouw van investeringen door de grote oliemaatschappijen. Diamond Offshore zag zijn omzet in de laatste drie maanden van 2015 met 18 procent zakken tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf boekte ook een eenmalige afschrijving op negen boorinstallaties van net geen half miljard dollar. Om cash uit te sparen, werd ook het kwartaaldividend geschrapt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content