Marktoverzicht: Glencore trekt mijnbouwers de dieperik in

De Europese beurzen doken in het rood, en de grondstoffensector ging voor in de val. De EuroStoxx50 sloot 2,3 procent lager. De Bel-20 verloor 1,8 procent tot 3318 punten. Er was geen enkele stijger in de Brusselse sterindex.

De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore (-29,4%) verloor meer dan een kwart van zijn beurswaarde na een vernietigend rapport van de zakenbank Investec. Het aandeel noteert drie kwart lager dan begin dit jaar en zit op het laagste peil sinds de beursgang in 2011. Volgens de analisten van Investec komt Glencore in de problemen als de grondstoffenprijzen op het huidige niveau blijven. Beleggers moeten de schulden scherp in de gaten houden, waarschuwt Investec-analist Hunter Hillcoat. “Bij bedrijven met veel schulden, zoals Glencore, zou het weleens kunnen dat de sterk gekrompen winst volledig wordt opgesoupeerd door de verplichtingen aan de obligatiehouders.” De aandeelhouders riskeren met andere woorden dat er niets voor hen overblijft.

Beleggers beginnen er steeds meer aan te twijfelen of de maatregelen die Glencore eerder deze maand aankondigde, zullen volstaan om het tij te keren. Glencore schrapte zijn dividend en voerde een kapitaalverhoging van 2,5 miljard dollar door om de schuldenberg van 30 tot 20 miljard dollar af te bouwen. Het Amerikaanse beurshuis Goldman Sachs waarschuwde vorige week al dat een verdere daling van de grondstoffenprijzen de kredietrating van Glencore op het spel zou zetten en dat een nieuwe kapitaalverhoging zich zou opdringen. De schuldenberg is nu groter dan wat beleggers Glencore nog waard achten.

De belangrijkste oorzaak van de problemen van Glencore is te zoeken in de slecht getimede overname van Xstrata in 2013. Het bedrijf legde toen 29 miljard dollar op tafel om de zink-, koper- en nikkelmijnen van dat bedrijf in handen te krijgen. Op die manier wilde Glencore een stabiele aanvoer van grondstoffen voor zijn klanten verzekeren, maar het draaide slecht uit. Door die overname werd Glencore een grote jongen in de mijnbouwsector, net op het moment dat de economische groei in China aan het sputteren ging.

In de marge van die deal zag Glencore zich verplicht een belang van 8 procent in de Belgische zinkgroep Nyrstar (-0,5%) te verkopen. Nyrstar is nu opnieuw een beetje het slachtoffer van de malaise bij Glencore, want die dumpt zijn zinkvoorraden op de markt en dat zet op korte termijn druk op de zinkprijs.

De onderhandelingen over een samenwerking tussen Vodafone (-4,8%) en Liberty Global zijn afgesprongen. Ongeveer vier maanden geleden waren de gesprekken uitgelekt in de pers. Er was op een bepaald moment sprake van een soort ruil van activiteiten in West-Europa. John Malone, de Amerikaanse kabelkoning en de grootste aandeelhouder van Telenet (-1%), omschreef Vodafone als “een banaan in een pot”. Die banaan is lekker, maar hoe krijg je je hand met de banaan erin uit de pot? Malone had deze maand al laten verstaan dat de gesprekken moeizaam verliepen. “Conceptueel gezien kan er echte meerwaarde worden gecreëerd, maar realistisch gezien hebben we geen manier uitgedokterd die voor beide partijen werkt”, zei Malone toen.

Voor Vodafone was het leuk geweest zijn afhankelijkheid van de mobiele activiteiten af te bouwen, gezien de prijzenoorlog in Europa. Voor Liberty Global waren er ook kansen om voet aan grond te krijgen in wireless-land.

Dinsdag krijgen we cijfers over de inflatie in België en in Duitsland, nadat de Verenigde Staten op maandag inflatiecijfers hebben gepubliceerd die in de lijn van de verwachtingen liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content