Marktoverzicht: Engie blinkt uit in Brussel

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Franse nutsgroep Engie heeft CNN MCO gekocht, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud en beheer van grote schepen.

De Verenigde Staten zetten zich schrap voor Irma, de krachtigste orkaan ooit gemeten in de Atlantische Oceaan, terwijl ze nog de schade aan het opmeten zijn van orkaan Harvey. Het Amerikaans beurshuis FBR berekende dat de private verzekeraars 10 tot 14 miljard dollar verlies zullen lijden door Harvey. De verzekeraars stonden in Europa – samen met de banken – het grootste deel van de dag onder druk.

Vooral Britse verzekeraars als Beazly (-5,2%) hebben een grote blootstelling aan de VS. Maar het zijn in de eerste plaats Amerikaanse verzekeraars die Amerikaanse huizen verzekeren. Irma teistert op dit moment de Caraïbische eilanden en komt wellicht aan het einde van de week in Miami (Florida) aan land. Met de tropische storm José loert er bovendien al een nieuw gevaar in de Atlantische Oceaan.

Ook de verzekeringsholding AG Insurance (-0,4%) en de bank-verzekeraar KBC (-0,3%) hoorden bij de verliezers, hoewel zij geen directe blootstelling hebben aan het Amerikaanse orkanenseizoen. Bij KBC speelde mogelijk ook nog een adviesverlaging van ‘kopen’ naar ‘houden’ bij Berenberg mee. Berenberg is een analistenteam dat vanuit Londen meer en meer Belgische aandelen opvolgt. De adviesverlaging is vooral ingegeven door de koersstijging van KBC: het aandeel noteert meer dan een kwart hoger dan een jaar geleden. Het koersdoel gaat wel van 60 naar 65 euro. “Het aandeel noteert tegen 12 keer de verwachte winst voor 2019, wat een premie van 20 procent tegenover de Europese sectorgenoten inhoudt”, klinkt het. “Een premie is wel te verantwoorden omdat KBC een van de best gekapitaliseerde banken in Europa is en veel rendement op eigen vermogen realiseert.”

Berenberg kijkt oogluikend naar de overname-ambities van KBC. Als KBC meer geld opzijzet voor overnames dan kan er minder geld naar de aandeelhouders stromen, om de extra risico’s nog niet te noemen. Berenberg verwacht kleinere overnames en wijst erop dat er weinig synergieën zouden zijn door een overname van Belfius bijvoorbeeld door de macht van de vakbonden in België.

De EuroStoxx50 ging 0,4 procent hoger. De Bel-20 won 0,2 procent tot 3890,55 punten. De grootste stijger was Engie (+3,1%). De Franse nutsgroep heeft CNN MCO gekocht, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud en beheer van grote schepen. Het bericht dat de Franse staat opnieuw een belang van meer dan 4 procent van Engie verkoopt, deerde het aandeel ogenschijnlijk niet.

In de Bel-20 was Telenet (-1,8%) de grootste verliezer. Buiten de Bel-20 verloor Hamon (-16,3%) het grootste deel van zijn spectaculaire winst van de voorbije twee dagen. Beleggers hoopten duidelijk dat de engineeringgroep eindelijk uit het dal zou klimmen, maar in het halfjaarrapport dat gisteren nabeurs werd gepubliceerd, stond opnieuw een nettoverlies van 11,5 miljoen euro, ofwel 0,51 euro per aandeel.

Beleggers reageerden verder stoïcijns op de dividendverhoging met 7 procent, die de vastgoedvennootschap Aedifica (+0,4%) gisteren nabeurs aankondigde. Bij de holding Texaf (-0,8%) die vooral vastgoed in Congo in portefeuille heeft, zakt de nettowinst 88 procent tegenover een jaar eerder, door een waardevermindering van de steengroeve Carrigrès. Texaf verzekert beleggers dat er geen bijsturing van het dividend nodig is. Texaf trekt normaal elk jaar het dividend met 20 procent op.

Het is uitkijken naar het Beige Book van de Federal Reserve, dat vanavond om 20 uur wordt gepubliceerd. Daarin verzamelen de regionale afdelingen van de Amerikaanse centrale bank anekdotische informatie over hoe het in hun regio met de economie is gesteld. Het is best mogelijk dat de inhoud van het economische rapport een invloed heeft op de beslissing die de Fed op 20 september moet nemen over de afbouw van de balans.

De bestuurders van de Europese Centrale Bank komen morgen bijeen. De meeste economen verwachten dat de ECB morgen of in oktober met het nieuws komt omdat ze minder obligaties zal kopen elke maand. Door de dure euro in dollartermen is de kans groot dat de centrale bankiers nog even de kat uit de boom kijken. In mei betaalde je 1,07 dollar per euro. Vandaag betaal je daar 1,19 dollar voor. Als de acties van centrale bankiers het rendement van Europese obligaties verhogen, dan zullen meer beleggers Europese obligaties en dus ook euro’s kopen, waardoor de euro nog duurder dreigt te worden.

De onzekerheid over het beleid van de centrale banken, de oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea, de orkanen en de strubbelingen over het schuldenplafond in de VS zorgen ervoor dat beleggers nog altijd hun heil zoeken in veilige havens. Zowel de Belgische als de Duitse tienjarige rente staat bijna op het niveau van voor de zomer en de rente-opstoot aan het begin van de zomer is zo goed als uitgevlakt. Voor de banken en de verzekeraars zou het niet slecht zijn als de rente geleidelijk aan wat zou stijgen. De banken hebben het gemakkelijker om hun winstmarges op te trekken als de rente wat hoger is en de verzekeraars krijgen het met een hogere rente gemakkelijker hun beloftes uit het verleden – de gewaarborgde rendementen – na te komen.

Donderdagkomen de bestuurders van de Europese Centrale Bank bijeen om te kijken of ze moeten sleutelen aan hun monetaire politiek.

Voorbeurs komen resultaten van Biocartis. Nabeurs geven Brederode, Care Property Invest, Home Invest Belgium, Sofina en Thrombogenics inzicht in de resultaten over de eerste jaarhel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content