Marktoverzicht: Draghi duwt euro onderuit

Mario Draghi © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Mario Draghi heeft gedaan wat was verwacht: vanaf 1 januari 2018 halveert het maandelijks bedrag van het ECB-inkoopprogramma van obligaties van 60 naar 30 miljard euro. Maar de markt krijgt nu al de garantie dat dit zo blijft tot eind september 2018.

Bovendien komt er daarna pas een eerste renteverhoging (dus 2019) en wordt er ook niet onmiddellijk begonnen met de balansafbouw. De Europese beurzen reageerden erg positief, de lange rente zakte overal in de eurozone en de euro verloor fors terrein. De ECB blijft immers ‘dovish’, met een erg soepele monetaire politiek ondanks de economische relance in de eurozone.

Daarnaast was het ook een van de piekdagen in het Europese resultatenseizoen. Zo ontgoochelden onder meer Nokia en Barclays.

Ook in Brussel waren er belangwekkende resultaten. Zo wist AB InBev (-0,9%) niet aan de verwachtingen te voldoen en het was in de Bel-20-index een van de weinige dalers. Teleurstellend was vooral de volumedaling met 1,2 procent. De organische omzetgroei lag met 3,6 procent ook onder het gemiddelde van de eerste jaarhelft (+4,4%). Gelukkig blijft de rendabiliteit na een minder 2016 verbeteren. De ebitda (bedrijfskasstroom)-marge staat na negen maanden op 38,0 procent tegenover 36,7 procent voor boekjaar 2016. Maar de lagere volumes in Noord-Amerika en Brazilië deden beleggers toch enigszins ontgoocheld reageren.

Telenet (+3,7%) was werd de sterkste stijger in de Bel-20 na meevallende derdekwartaalresultaten. Ondanks een verlies van digitale tv-klanten ging de omzet er met 3 procent op vooruit en kwam de ebitda 2 procent uit boven de gemiddelde analistenschatting. De gemiddelde omzet per klant blijft met 56,20 euro erg hoog. De markt beloonde al dat goede nieuws met een mooie stijging.

Buiten de index wist Tessenderlo Group (+0,6%) ook niet aan de verwachtingen te voldoen. De omzet daalde onverwacht met 0,5 procent door de zwakke dollar. Net als in het tweede kwartaal gaat de rebitda (recurrente bedrijfskasstroom) met meer dan 9 procent achteruit. De verwachting dat desondanks de rebitda 2017 in de buurt zal liggen van de 198 miljoen euro rebitda van 2016 bleef wel overeind, zodat het aandeel geen koersverlies leed.

Op Euronext Brussel kregen we ook nog een sterk positieve koersreactie van Ablynx (+10,3%) op het fraai debuut gisteren van het Gentse biotechbedrijf op de Amerikaanse beurs Nasdaq. De aandelen werden geplaatst tegen 17,50 dollar per aandeel, maar stegen in de eerste sessie vlot door tot boven 22 dollar. Logisch dat de aandelen vandaag in Brussel hoger openden en meteen richting 18 euro klommen en die winst in de loop van de dag konden vasthouden.

Vrijdag is het uitkijken naar de eerste groeiprognose voor Amerikaanse economie in het derde kwartaal, het inflatiecijfer in Japan en het consumentenvertrouwen in Frankrijk. Daarnaast zijn er de kwartaalresultaten van onder meer Proximus, Elia, Exxon Mobil, Merck, Total en Volkswagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content