Marktoverzicht: Dollar maakt nieuwe val

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hebben een goede dag achter de rug, al kwam de sterke euro in de loop van de dag wat roet in het eten strooien. ECB-voorzitter Mario Draghi deed zijn best, maar kon de opmars van de Europese eenheidsmunt maar deels afremmen, omdat er uit de States tegenvallende economische statistieken werden gepubliceerd.

Het was te verwachten dat deze dag op de financiële markten vooral door de euro/dollarverhouding ( -0,8%) zou worden gedomineerd. Zoals verwacht liet Draghi nochtans nog niet al te zeer in zijn kaarten kijken over de ’tapering’ (vermindering van het maandelijks bedrag aan aankopen van obligaties) die er zit aan te komen nu de Europese economieën een duurzaam herstel laten zien. Toch kende de euro tijdens de persconferentie van Draghi een stevige opstoot. Maar dat had minstens evenzeer van doen met een slechte statistiek die uit de VS kwam binnenrollen. De initiële werkloosheidsaanvragen zijn er met een spectaculaire 62.000 toegenomen afgelopen week. Maar daar zit orkaan Harvey voor een belangrijk stuk tussen. Daarna kon de dollar wel een deel van het forse verlies terugwinnen.

Groeister Amazon (+1,0% bij de start op Wall Street) lieten weten een tweede hoofdkwartier te willen bouwen in de VS. Dat moet op termijn liefst 50.000 mensen kunnen herbergen. Op het huidige hoofdkwartier in Seattle werken al 40.000 mensen. Amazon probeert verschillende staten tegen mekaar uit te spelen om zeer gunstige voorwaarden te verkrijgen. Tegelijk verscheen een rapport over Amazon van het beurshuis MKM Partners dat verwacht dat tegen 2025 Amazon 15,5 procent van de Amerikaans retailmarkt in handen zal hebben, of 3,4 keer het huidige marktaandeel. Een groter marktaandeel ook dan Wal-Mart, de huidige marktleider. Op basis van een aantal waarderingsmodellen komt de analist aan een beurswaarde van 1600 miljard dollar tegen 2025, 3,5 keer de huidige beurswaarde en het dubbele van de huidige grootste beurskapitalisatie ter wereld Apple (800 miljard dollar).

Op Euronext Brussel was er een gematigd positieve marktreactie op de halfjaarcijfers van Biocartis (+0,75%). De ontwikkelaar van het minilab Idylla, dat snel en met een grote gevoeligheid diagnostische tests kan uitvoeren, kon de jaarverwachtingen handhaven na de installatie van 108 bijkomende Idylla’s in de eerste zes maanden en een stijging met 110 procent in volume van het aantal cartridges. De commercialisatie van Idylla in de VS wordt een van de belangrijkste speerpunten voor de tweede jaarhelft na de goedkeuring door de FDA eerder dit jaar.

Vrijdag is het uitkijken naar de loonkosten in Duitsland en de consumenten- en overheidsuitgaven in Japan. Tot slot presenteert Exmar de halfjaarcijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content