Marktoverzicht: Delta Lloyd drijft boven

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd belooft over 2016 130 miljoen euro dividenden uit te keren.

Ali al-Naimi, de minister van Olie van Saoedi-Arabië, verraste dinsdag vriend en vijand toen hij zei dat zijn land bereid was de olieprijs te laten zakken tot 20 dollar per vat. “We willen dat niet doen, maar als het moet, dan zullen we dat doen”, zei al-Naimi. “Inefficiënte, niet-economische producenten moeten eruit.”

Er komen op dit moment elke dag een miljoen vaten te veel op de markt. Al-Naimi sluit echter een gecoördineerde bevriezing van de productie op het niveau van de OPEC uit. Saoedi-Arabië en Rusland hadden zich eerder akkoord verklaard, op voorwaarde dat andere grote niet-OPEC-landen zouden meedoen. Dinsdag reageerde de minister van Olie van Iran, Bijan Zanganeh, dat hij het hele idee een grote grap vond.

De olieprijs viel vandaag even onder 33 dollar per vat. Het grootste slachtoffer in de Bel-20 was de chemiegroep Solvay (-3,5%) die via dochterbedrijven in de VS diensten en producten levert aan de schalieoliesector. Solvay maakt morgen voor beursopening zijn jaarresultaten bekend. Het valt af te wachten of we dan meer te weten komen over de impact van die lage olieprijs op de resultaten. Het vierde kwartaal is doorgaans een moeilijk kwartaal voor Solvay en bij de derdekwartaalresultaten had topman Jean-Pierre Clamadieu al toegegeven dat het seizoenseffect deze keer nog wat meer uitgesproken zou zijn.

Het Britse pond zakte voor de derde dag op rij, tegenover de euro, na het gekissebis over de brexit dit weekend. Beleggers maken zich duidelijk zorgen over de impact op het VK en op bedrijven actief in het VK als het land uit de Europese Unie zou stappen.

De macro-economische besognes zorgden ook voor een negatieve stemming op de Europese beurzen. De EuroStoxx50 viel 2,6 procent en de Bel-20 verloor 1,9 procent tot 3.280 punten.

De verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd (+4,5%) maakte vanochtend haar jaarresultaten bekend. De belangrijkste boodschap voor beleggers was dat er slechts een kapitaalverhoging van 650 miljoen in plaats van 1 miljard euro zal plaatsvinden. De verzekeraar belooft over 2016 130 miljoen euro dividenden uit te keren en mikt erop meer cash te genereren en het dividend te verhogen de komende jaren. Voor 2015 blijft het bij een interim-dividend van 113 miljoen euro, of 42 cent per aandeel.

De resultaten over de tweede jaarhelft waren beter dan verwacht. De kapitaalpositie blijft echter zorgen baren. Dat heeft te maken met de nieuwe kapitaalregels voor verzekeraars, die ervoor zorgen dat bepaalde activa niet meer of niet meer volledig meetellen als kapitaal. Gisteren raakte al bekend dat Delta Lloyd zijn belang van meer dan 30 procent in de private bank Van Lanschot zal verkopen om kapitaal vrij te maken.

Nyrstar (-11,5%) maakte ’s ochtends de resultaten van zijn kapitaalverhoging bekend. De zinkgroep gaf ruim 600 miljoen nieuwe aandelen uit. De bestaande aandeelhouders kregen per 7 oude aandelen de rechten om in te tekenen op 13 nieuwe aandelen. Bijna 84 procent van die rechten werd meteen uitgeoefend tegen een prijs van 0,45 euro per nieuw aandeel. De overige inschrijvingsrechten op zo’n 100 miljoen nieuwe aandelen werden vandaag verkocht.

Trafigura, de grootste aandeelhouder van Nyrstar, maakte blijkbaar geen gebruik van deze veiling om zijn belang te vergroten. De Nederlandse grondstoffenhandelaar hield zijn belang wel op peil door in te schrijven op de 150 miljoen nieuwe aandelen waarvoor het de rechten al had. Als Trafigura de resterende 100 miljoen nieuwe aandelen er nog had bij genomen, dan had de groep haar belang kunnen optrekken van 24,6 procent tot ruim 35 procent. Andere grote beleggers kochten de rechten op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content