Marktoverzicht: Biocartis haalt 60 miljoen euro op

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het biotechbedrijf Biocartis zorgde op de valreep voor het nieuws van de dag

De beurzen breien een vervolg aan de gezapige eindejaarsrally. In Europa trekken de energieaandelen de kar dankzij Shell, dat gul is voor zijn aandeelhouders. In de Verenigde Staten duwt een piek in het Amerikaanse consumentenvertrouwen de indexen naar nieuwe records. Ook de bitcoin stal opnieuw de show. De digitale munt brak voor het eerst door de grens van 10.000 dollar.

De Bel-20 hield het bij een winst 0,36 procent. Solvay kreeg een adviesverlaging te verwerken. Colruyt herstelde grotendeels van de klap van gisteren.

Het biotechbedrijf Biocartis (-2,31%) zorgde op de valreep voor het nieuws van de dag. In de loop van de namiddag werd het aandeel geschorst vanwege de aankondiging van een kapitaalverhoging. Biocartis wil 60 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen bij institutionele beleggers te plaatsen.

Tegen de huidige beurskoers betekent dat een verwatering van ruim 10 procent. Biocartis maakt gebruik van de koersstijging van de jongste maanden om tegen gunstige voorwaarden kapitaal op te halen. Het verse geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van meer diagnosetesten voor de minilabo’s en voor een snellere commercialisatie. Normaal zou dat de laatste kapitaalverhoging zijn, als de stijgende verkoop voor voldoende inkomsten begint te zorgen.

Het Nederlands-Britse olieconcern Royal Dutch Shell (+3,39%) is opnieuw in staat zijn aandeelhouders in de watten te leggen. Op een investeringsdag kondigde het bedrijf aan dat het zijn dividend opnieuw volledig in cash zal uitbetalen. Daarnaast wil Shell tegen 2020 voor ten minste 20 miljard dollar eigen aandelen inkopen, op voorwaarde dat de olieprijzen niet terugvallen en het programma van schuldenafbouw op schema blijft. Dat betekent dat Shell jaarlijks 24 miljard dollar zal uitkeren aan de aandeelhouders, wat dubbel zoveel is als vandaag.

De plannen van Shell tonen aan dat de oliebedrijven het ergste achter de rug hebben. Door de besparingen van de voorbije jaren en het herstel van de olieprijzen genereren ze opnieuw vrije cashflow, waarmee ze de aandeelhouder kunnen vergoeden. Shell trekt de verwachtingen voor de generatie van vrije cashflow bij een olieprijs van 60 dollar per vat op tot 25 à 30 miljard dollar tegen 2020, tegenover de eerdere verwachting van 20 tot 25 miljard dollar. Dat wordt mogelijk dankzij de verdere verlaging van de kosten en een volgehouden discipline bij nieuwe investeringen. Shell heeft ook werk gemaakt van de afbouw van schulden door de verkoop van activa. Sinds 2016 is er al voor 25 miljard dollar verkocht en de volgende jaren wil het bedrijf nog voor 5 miljard dollar per jaar aan activa verkopen. Dankzij dat desinvesteringsprogramma zal de schuldgraad sneller dan verwacht dalen tot 20 procent.

Donderdag verzamelt de OPEC in Wenen om zich te beraden over een verlenging van het akkoord om de olieproductie te beperken. Het akkoord zou met negen maanden worden verlengd, al heeft Rusland nog twijfels. Rusland vreest dat de Amerikaanse schalieolieproducenten gebruikmaken van de gestegen olieprijzen om hun productie op te voeren, en dat ze dus marktaandeel zullen inpikken. Dankzij de opvallende gedisciplineerde naleving van het akkoord halen de OPEC-leden, samen met Rusland, 1,8 miljoen vaten per dag van de markt. Dat maakte een herstel van de olieprijs mogelijk, hoewel de wereldwijde olievoorraden nog altijd boven hun langjarige gemiddelde liggen.

Ook Unilever (+1,67%), een andere Brits-Nederlandse multinational, riep de beleggers bij elkaar. Het levensmiddelenconcern handhaaft de verwachtingen die tot 2020 een jaarlijkse omzetgroei van 3 tot 5 procent incalculeren. Sterke merken en de relatief grote aanwezigheid in de groeilanden moeten daarvoor zorgen. De omzetgroei gaat dit jaar gepaard met hogere marges en een sterke cashflow. Beleggers kijken ook uit naar het antwoord van Unilever op het afgeketste bod van Kraft Heinz. Unilever belooft de structuur te vereenvoudigen en te kiezen tussen Londen en Den Haag als de enige locatie voor het hoofdkwartier. De Nederlandse regering rolde eerder al de rode loper uit door de dividendbelasting te schrappen.

Woensdag wordt ons een blik gegund op het Europese consumentenvertrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content