Marktoverzicht: Beurs niet blij met D’Ieteren-deal

© BELGA

De Europese beurzen hebben vrijdag hun sterke klilm van donderdag, na het het uitblijven van een Amerikaanse renteverhoging op woensdag, niet kunnen verlengen. Integendeel, de Europese aandelenmarkten gaan met verliezen van 0,5 tot 1 procent het weekend in na mindere cijfers over de Duitse economie.

De aandeelhouders van D’Ieteren (-5,4%) applaudisseren absoluut niet voor de bedrijfsleiding. D’Ieteren neemt het Italiaanse Moleskine, een topmerk in notaschriftjes, over. Er is totaal geen link met de bestaande activiteiten en het bod waardeert het bedrijf op afgerond 500 miljoen euro, terwijl het in zijn driejarige beursnotering het gros van de tijd slechts een beurswaarde van 200 à 250 miljoen euro haalde. D’Ieteren vervelt steeds meer tot een holding en dat vinden analisten en beleggers duidelijk geen gunstige evolutie. Opvallend is wel dat de koers van Moleskine zowat de hele dag boven de biedprijs van 2,40 euro per aandeel noteerde.

Ook geen enthousiasme was er voor de verkoop van een tweede mijn door Nyrstar (+0,8%). Het verkoopt de El Mochito-mijn in Honduras voor amper 0,5 miljoen dollar aan Morumbi Resources, terwijl die nog voor 23 miljoen euro in de boeken staat. Het betekent wel dat de groep niet langer de verliezen van de mijn in haar resultatenrekening moet opnemen. Bovendien is er een compensatie voor de erg lage verkoopprijs in de vorm van een 10-jarig leveringscontract van het zink- en loodconcentraat van de mijn aan Nyrstar.

Voor spektakel op de Brusselse beurs moet je wel vaker bij de biotechwaarden zijn. Zo ook vandaag. Zo blijft de kooplust voor Galapagos (+3,9%) bijzonder groot. Een andere stijger was ASIT Biotech (+9,5%), dat gisteren het grootste deel van de dag geschorst was, maar bekendgemaakt heeft een fase II-studie te hebben opgestart voor een potentieel middel tegen huisstofmijtallergie.Genticel (-11,6%) was dan weer de uitschuiver van de dag na de publicatie dat het geen partner vindt voor de fase III-studie voor GTL-001 (voorheen ProCervix), een potentieel middel tegen het papilloma-virus (oorzaak van baarmoederhalskanker).

Spektakel op de technologiebeurs Nasdaq was er bij de socialemedia-aandelen. Twitter (+22,3% bij start op Wall Street) maakte een forse sprong na het bericht van CNBC dat het bedrijf benaderd is voor een overname en dat weldra een bod zal volgen. Salesforce.com en Alphabet (Google) worden geciteerd als potentiële bieders. In juni betaalde Microsoft nog 26,2 miljard dollar voor de overname van LinkedIn.

Facebook (-2,9% bij start op Wall Street) ging dan weer in het rood nadat de socialemediagigant moest toegeven dat hij adverteerders te positieve kijkcijfers voor video’s met reclame had meegedeeld. Video’s die minder dan 3 seconden werden afgespeeld, zijn ook meegenomen in de cijfers en dat is niet zoals de regels het voorschrijven. Het euvel zou intussen verholpen zijn, maar het vormt toch een deukje in het fraaie groeiverhaal van Facebook tot nog toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content