Marktoverzicht: Beleggers kopen ticket voor Canadese kaskraker

© Belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Op de Europese beurzen werden vandaag geen stellingen ingenomen. Beleggers wachten de uitkomst van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank af. Afspraak morgenmiddag. De Bel-20 sloot af met een winstje van 0,12 procent, met Kinepolis als koploper en Solvay als drager van de rode lantaarn.

De markten gaan ervan uit dat een nieuwe renteverhoging er ten vroegste in december komt nu de inflatie laag blijft en de Amerikaanse economie niet kan overtuigen. De Fed zou wel meer uitleg verschaffen over de afbouw van het balanstotaal.

De Bel-20 sloot af met een winstje van 0,12 procent, met Solvay (-1,36%) als drager van de rode lantaarn. Via de verkoop van zijn polyamide-divisie aan het Duitse BASF rondt Solvay zijn transformatieprogramma van de voorbije jaren af. Het krijgt daarvoor geen applaus van de beleggers, want hoewel Solvay een meer dan behoorlijke prijs krijgt voor de divisie, zal de deal wegen op de winstgevendheid. Zonder rekening te houden met deze divisie zal de bedrijfscashflow van het ‘nieuwe’ Solvay dit jaar met 6 tot 8 procent toenemen, terwijl in augustus nog een stijging met bijna 10 procent vooropgesteld werd. Dat komt omdat de polyamide-divisie een sterke eerste helft van het jaar achter de rug heeft en dus een bron van winstgroei was. De opbrengst van de verkoop, netto 1,3 miljard euro, wordt gebruikt om de schulden verder af te bouwen. CEO Jean-Pierre Clamadieu zegt een overnamepauze in te lassen. De relatief lage schuldgraad laat Solvay nochtans toe om investeringen of overnames te doen die passen in de strategie waarbij de focus ligt op speciaal-chemie en composietmaterialen die minder conjunctuurgevoelig zijn. De conjunctuurgevoelige basischemie van de polyamiden paste niet meer in dit plaatje en vond dus een koper in BASF. De Duitse chemiereus waardeert de activiteit op zeven keer de bedrijfscashflow van de voorbij 12 maanden, wat waarnemers als een faire prijs zien.

Kinepolis (+5,52%) krijgt wel applaus voor de overname van het Canadese sectorgenoot LandmarkCinemas, goed voor 44 complexen en 10 procent marktaandeel in Canada. Beleggers zien in LandmarkCinemas een nieuw groeiplatform voor Kinepolis. De Canadase groep puurde vorig jaar een recurrente bedrijfscashflow van 18 miljoen Canadese dollar uit een omzet van 156 miljoen. Dat komt overeen met een bedrijfscashflow van ongeveer 1,25 euro per bezoeker. Kinepolis verdient op de Europese thuismarkten gemiddeld 3,7 euro per bezoeker. Als Kinepolis erin slaagt het succesvolle winstmodel ook op LandmarkCinemas toe te passen, biedt dat mooie winstperspectieven. Extra groei is ook mogelijk via verdere overnames en nieuwbouwprojecten op de Canadese markt. Bovendien betaalt Kinepolis niet voor het winstpotentieel. De overnameprijs van 84 miljoen euro waardeert het Canadese bedrijf tegen ongeveer 6,5 keer de huidige bedrijfscashflow. In 2018 zou de deal de winst van Kinepolis met ongeveer 10 procent verhogen.

De halfjaarcijfers van een biotechbedrijf brengen doorgaans weinig nieuws. Tigenix (-0,1%) vormt daarop geen uitzondering vandaag. Het nettoverlies liep op tot 26,2 miljoen euro als gevolg van gestegen onderzoekskosten. De kaspositie bedraagt nog 56,5 miljoen euro en mag comfortabel genoemd worden. Bovendien mag het bedrijf nog een mijlpaalbetaling van 15 miljoen euro verwachten van partner Takeda Pharmaceuticals. Die betaling komt er als Europa het licht op groen zet voor de commercialisatie van Cx601, een geneesmiddel tegen peri-anale fistels bij patiënten die aan de ziekte van Crohn lijden. Een gunstig advies wordt nog dit jaar verwacht.

Woensdag zijn alle ogen gericht op de uitkomst van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content