Marktoverzicht: Bel-20 blinkt uit dankzij UCB

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Bel-20 ging ook de derde dag van het nieuwe jaar nipt hoger.

De inflatie in de eurozone klom in december tot 1,1 procent, het hoogste peil sinds september 2013. Het ondernemersvertrouwen in de muntunie steeg op zijn beurt meer dan verwacht afgelopen maand, tot het hoogste peil sinds 2011. Ondanks die vertrouwenwekkende berichten over de economische situatie in onze contreien, gingen de meeste Europese beursindices erop achteruit. De EuroStoxx 50 verloor 0,1 procent.

De Bel-20 daarentegen ging ook de derde dag van het nieuwe jaar nipt hoger. De Belgische sterindex won 0,2 procent tot 3.665,69 punten. De grote verliezers van de dag waren de grote winnaars van 2016: Umicore (vandaag: -0,95%; vorig jaar: +40%), Bekaert (vandaag: -0,8%; vorig jaar: +36%) en Elia (vandaag: -0,8%; vorig jaar: +16%)

De biofarmagroep UCB trok met een winst van 3,7 procent tot 64,33 euro de kop in het Bel-20-peloton. UCB genoot volop van de favorietenrol die JPMorgan het bedrijf toedicht. UCB is het favoriete farma-aandeel van het Amerikaanse beurshuis in de vijver van de middelgrote bedrijven. De analisten van JPMorgan vinden dat het potentiële rendement van de geneesmiddelen vimpat (epilepsie) en romosozumab (osteoporose) opweegt tegen het risico. Het is nog altijd wachten op een belangrijke beslissing over het patent voor vimpat, dat aangevallen wordt door producenten van generische geneesmiddelen.

Ook het biotechnologie-aandeel Ablynx (+2,6%) krijgt een eervolle vermelding in het rapport van JPMorgan. Het aandeel staat op nummer twee in het favorietenlijstje voor het segment van de kleinere bedrijven, na het Britse farmabedrijf Vectura (+0,5%). Onder de grote farmabedrijven zijn Roche (+1,5%) en Shire (+1,5%) de grote favorieten van JPMorgan.

Over de farmasector in het algemeen klinkt JPMorgan niet zo positief. “De farmasector lijkt misschien goedkoop na de afstraffing in 2016”, zegt analist Richard Vosser. “Maar wij delen die mening niet. We zien weinig redenen waarom de sector in 2017 door beleggers weer meer gewaardeerd zou worden.”

Vosser merkt op dat de verzekeraars in de VS nog altijd naarstig zoeken naar manieren om te besparen op terugbetalingen van geneesmiddelen en behandelingen. Hij vindt bovendien dat je niet kan uitsluiten dat Donald Trump als president extra druk zal zetten op de prijzen van geneesmiddelen. We zagen een opluchtingsrally van farma-aandelen na de verkiezingsnederlaag van Hillary Clinton, maar ook Trump kan wel eens de duimschroeven aandraaien. Hij raadt dan ook aan enkel farmabedrijven te kopen die weinig actief zijn op de Amerikaanse markt, of weinig met de prijsdruk in de VS zullen te maken krijgen.

Vosser stelt ook vast dat er in 2016 een vertraging was van het aantal goedkeuringen van nieuwe therapieën door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Hij vreest dan ook dat innovatie minder zal kunnen bijdragen aan de winstgroei van de farmabedrijven.

UCB is in ieder geval goed aan het jaar begonnen, maar het aandeel heeft nog veel goed te maken. UCB was in 2016 het slechtst presterende Bel-20-aandeel met een verlies van 27 procent. Wie weet wat de rest van het jaar brengt? In december durven fondsbeheerders wel eens de winnaars van het afgelopen jaar op te pikken en de verliezers buiten te smijten om hun jaarrapporten op te smukken. Dat fenomeen heet windowdressing. Het is dan ook niet abnormaal dat die eventuele overdrijving in de ene of de andere richting er in de eerste dagen van januari weer uit gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content