Marktoverzicht: Alle ogen zijn gericht op de centrale bankiers

Bank of England © belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De beursdag werd donderdag gedomineerd door de centrale banken.

De Amerikaanse president Donald Trump maakt de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank vanavond bijzonder spannend met zijn tweets, waarin hij zegt dat we allemaal onder de indruk zullen zijn van zijn kandidaat. Dat zou bijna doen vergeten dat de bezorgdienst van maaltijdboxen HelloFresh (+3,4%) een succesvol debuut op de beurs van Frankfurt maakte.

De Bank of England trok voor het eerst in meer dan een decennium de rente op, met 25 basispunten. Na de brexit werd de rente nog verlaagd tot 0,25 procent, het laagste peil ooit. De rentestijging was verwacht. In het begeleidende commentaar bij het rentebesluit werd wel een zinsnede weggelaten die er bij de vorige rentebesluiten wel instond. Die suggereerde dat er misschien meer renteverhogingen nodig zouden zijn dan beleggers verwachten.

“De markten interpreteerden dat alsof de Bank of England zich comfortabel voelt bij de marktverwachting dat er de komende drie jaar nog twee renteverhogingen volgen”, zegt Mitul Patel, een rentespecialist van Janus Henderson Investors. “Het is onwaarschijnlijk dat er de komende zes maanden nog een renteverhoging komt, tenzij de Britse economie veel sterker presteert dan verwacht. Als de nakende brexit een grotere rem zet op de economie dan verwacht, zal de rente wellicht een lange periode zo laag blijven, of zelfs nog worden verlaagd, als de werkloosheid zou beginnen te stijgen.”

Het Britse pond verloor meteen na het rentebesluit stevig terrein tegenover de euro. De Britse tweejaarsrente zakte tot 0,4 procent, onder het niveau van de beleidsrente (0,5%). De goedkopere Britse munt maakte van de Footsie (+0,9%) een van de weinige winnende beursindexen in Europa. Hoe zwakker de munt, hoe beter de concurrentiepositie van de Britse exportbedrijven.

De EuroStoxx50 verloor 0,2 procent. De Bel-20 ging 0,4 procent lager tot 4102,26 punten. Ontex (-3,5%) was de grootste daler in de Brusselse sterindex, na een negatief rapport van Société Générale. Het beurshuis verlaagt het advies van kopen naar houden, en het koersdoel zakt met 2,5 euro tot 32,5 euro. Engie (+0,7%) en Umicore (+x0,8%) trokken de kop. ING (-0,7%), de Nederlandse bank die een zitje in de Belgische sterindex wist de bemachtigen, pakte uit met beter dan verwachte derdekwartaalcijfers, die bijna uitsluitend te danken waren aan een daling van de provisies voor slechte leningen. Beleggers beloonden de resultaten niet.

In Brussel was MDXHealth (-11%) een opvallende verliezer. De specialist in diagnostica moest bekennen dat een omzetgroei van 55 à 75 procent, exclusief eenmalige elementen, niet meer haalbaar is voor 2017. Het dramatische orkaaseizoen in de Verenigde Staten had zijn impact op de verkoopvolumes van MDXHealth. Bovendien eisen Amerikaanse verzekeraars een voorafgaandelijke goedkeuring voor bepaalde testen van MDXHealth, waardoor er wat vertraging kan zitten op de verkoop.

Het bedrijf hoopt de onderkant van de vork nog waar te maken: 55 procent omzetgroei. De analisten van KBC Securities achten ook dat onwaarschijnlijk. “Dat zou betekenen dat het bedrijf ongeveer 20,4 miljoen dollar omzet moet draaien in het vierde kwartaal. Vanaf 2018 zouden de verkopen snel moeten beginnen stijgen, want dan zou de uitbreiding van het verkoopteam vruchten moeten afwerpen.”

Ook de Nederlandse oliereus Shell (+1,2%) kon in het derde kwartaal een winst van 0,5 dollar per aandeel voorleggen. Dat is beter dan de 0,43 dollar die analisten hadden verwacht en beter dan de 0,35 dollar in het derde kwartaal van 2016. De hogere olieprijs en kostenbesparingen lagen mee aan de basis van de beter dan verwachte resultaten.

Vrijdagstaan onder meer resultaten op de planning van de luchtvaartmaatschappij Air France KLM (Frankrijk), de matrassenspecialist Beter Bed Holding (Nederland) en twee banken: Société Générale (Frankrijk) en Van Lanschot (Nederland).

Partner Content