Marktoverzicht: aarzelende weekstart

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen zijn met rode cijfers aan de nieuwe week begonnen. De focus op een nieuwe renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, nieuwe problemen in de Italiaanse financiële sector en lagere grondstoffenwaarden leidden tot matige verliezen

Het financiële nieuws van de dag was de aankondiging van Bayer (-5,7%) dat het bereid is maar liefst 62 miljard dollar (55 miljard euro) op tafel te leggen voor de overname van het Amerikaanse Monsanto (+4,6%). Als de nieuwe CEO van Bayer, Werner Baumann, in zijn opzet slaagt, wordt het de grootste buitenlandse overname door een Duits bedrijf. De beleggers in Duitsland zijn duidelijk bang van zo’n grote en pittig betaalde overname en sturen het aandeel van Bayer andermaal lager.

Opvallend sterk is het koersherstel van Galapagos (+7,5%) de jongste dagen en weken. Vandaag is het zelfs de absolute beursster, waardoor zijn marktwaarde weer boven 2 miljard euro is uitgestegen. Recente uitspraken van CEO Van de Stolpe laten aanvoelen dat de ontwikkelingen van het potentiële reumamiddel Filgotinib gunstig zijn en dat Galapagos, gezien zijn riante kaspositie, een aantal overnameprooien bekijkt om de pijplijn verder uit te breiden. Die berichtgeving zette beleggers duidelijk weer aan het kopen.

Fagron (+2,7%) kon melden dat de eerste tranche van de kapitaalverhoging, die bij de privé-investeerders, succesvol is afgerond. De 131 miljoen euro werden opgehaald bij onder meer Waterland, Balcaen en Coucke. Na de goedkeuring van het prospectus door de FSMA volgt wellicht in juni de tweede tranche van de kapitaalverhoging, deze keer voor alle aandeelhouders. Er worden dan 17,1 miljoen nieuwe aandelen geplaatst tegen 5,16 euro per aandeel, in de verhouding van 5 nieuwe aandelen voor 16 bestaande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content