Marktenoverzicht: Terreur in Spanje weegt op beurzen

© AFP
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Gisteren was er al een einde gekomen aan de herstelbeweging van deze week op de Europese aandelenmarkten en na de daling vandaag blijft er maar weinig van de weekwinst over. De toenemende twijfels over de Amerikaanse president Donald Trump en vooral de impact van de terreuraanslagen in de Spaanse provincie Catalonië zetten de Europese beursindexen meteen serieus in het rood vanochtend.

‘Eind goed, al goed ‘ zegt het spreekwoord. Zo ziet het er dan toch nog naar uit in de overnamesaga rond Stada (+12,8%). De Duitse speler in generische geneesmiddelen was maandenlang voorwerp van een overnamestrijd tussen heel wat private-equitygroepen. Uiteindelijk lijken Bain Capital en Cinven aan het langste eind te trekken met een bod van 5,4 miljard euro. Aandeelhouder Elliott Management Corp bezorgde de nodige aandelen om aan het minimum van 63 procent van de aandelen te komen. In juli was de steun nog mager en pasten de twee groepen het bod nog aan en verminderden vooral het minimum aandelen dat ze wilden in bezit hebben. De koers steeg naar een recordniveau en haast het dubbele van de koers van april 2016 toen Stada slechte resultaten presenteerde en de topman opstapte.

De gereglementeerde vastgoedvennootschap Aedifica (- 0,8%) stuurt wel vaker persberichten uit. Maar het achtste persbericht sinds de kapitaalverhoging van 219 miljoen euro in maart is niet zomaar het zoveelste in de rij. Het kondigt de grootste investering ooit aan van de specialist in zorgvastgoed. Aedifica gaat 17 rusthuizen bouwen in Duitsland ter waarde van 200 miljoen euro. Het initieel huurrendement is een aantrekkelijke 5,5 procent. Het gaat om circa 1500 extra bedden. Een vennootschap van de Specht Gruppe zal de rusthuizen voor 30 jaar huren. Het eerste rustoord zou tegen eind volgend jaar/begin 2019 opgeleverd worden als de vergunningen vlot afgeleverd worden. Na deze investering zal het belang van Duitsland in de Aedifica-portefeuille oplopen van 14 naar 25 procent.

Op de Brusselse beurs was de sterkste stijging voor Mithra Pharmaceuticals (+4,1%). De specialist in vrouwelijke geneeskunde maakte bekend dat de eerste patiënt uit de Europese fase III-studie voor Estelle, een potentieel nieuw anticonceptiemiddel, met succes de studie heeft afgerond. De Europese studie begon in het voorjaar van 2016 en de Noord-Amerikaanse in het najaar. Hiermee zit het Luikse biotechbedrijf op schema in het derde kwartaal van 2018 voor Europa en in het eerste trimester van 2019 voor Amerika de fase III-resultaten te kunnen bekendmaken. Dan zal moeten blijken of Estelle de eerste anticonceptiepil van de vijfde generatie wordt met een betere werkzaamheid en minder nevenwerkingen en dus kan uitgroeien tot een ‘blockbuster’ (jaarlijkse verkoopcijfers van 1 miljard dollar).

Maandag is het uitkijken naar de halfjaarcijfers van mediabedrijf en uitgever van Trends Roularta Media Group.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content