Marktenoverzicht: tegenbod op Ablynx zet Belgiche biotech in vuur en vlam

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Drie weken na het vijandige bod van Novo Nordisk lijkt het erop dat het Franse Sanofi met een veel hoger tegenbod Ablynx kan inlijven. De Denen hebben de handdoek in de ring gegooid. Het zette nogmaals het potentieel van de Belgische biotechaandelen in de verf en zorgde voor een stevige koopdruk. De sector is volop aan een herontdekking toe en dat is niks te vroeg.

Dag op dag drie weken nadat de Deense farmaspeler Novo Nordisk, vooral bekend van diabetesproducten, een vijandig bod had gedaan op Ablynx (+18,6%) van 2,6 miljard euro of 30,5 euro per aandeel, komt er een tegenbod van het Franse Sanofi van 3,9 miljard euro of 45 euro per aandeel. Sanofi biedt dus afgerond 50 procent boven het bod van Novo Nordisk, 125 procent meer dan de slotkoers van eind vorig jaar en meer dan het drievoud van de koers van een jaar geleden.

Analisten zijn het er over eens dat dit een fair bod is en dat de kansen op een nog een hoger tegenbod gering zijn. Het is bovendien een vriendschappelijk bod, want met de unanieme steun van de raad van bestuur, die wel de belangrijkste investeerders zoals Van Herk Investments zal gecontacteerd hebben. Sanofi biedt ook de beste garanties voor het personeel op lange termijn in onafhankelijkheid van werken.

De koerssprong van Ablynx was niet de enige vandaag in de Belgische biotechsector. Er waren eigenlijk alleen maar stijgers op de Brusselse beurs in deze sector, al was er wel een verschil in omvang. UIblinkers waren in de eerste plaats Mithra Pharmaceuticals (+13,6%) ASIT Biotech (+8,4%), Kiadis Pharma (+7,8%) en Argen-X (+7,3%). Maar ook Galapagos (+3,0%) liet zich andermaal niet onbetuigd en was veruit de grootste stijger in de Bel-20-index. De beurswaarde klom daarmee boven 5 miljard euro, een nieuwe mijlpaal.

Het staat symbool voor een herontdekking van de Belgische biotechbedrijven, die internationaal roem oogsten voor grote kwaliteiten in onderzoek & ontwikkeling, maar waar de jongste jaren weinig van te merken viel in de beurswaarde. Getraumatiseerd dat de beleggers waren door de erg povere verkoopcijfers voor Jetrea van Thrombogenics (+4,4%). Die kater wordt nu eindelijk doorgespoeld door het hoge bod op Ablynx.

Ander opvallend nieuwsfeit in Brussel is dat Marleen Vaesen niet langer CEO is bij Greenyard (+0,2%) en dat hoofdaandeelhouder en voorheen voorzitter van de raad van bestuur Hein Deprez weer topman wordt, en zijn financieel directeur Carl Peeters (ex-Barco) operationeel de zaken in handen neemt (COO). Blijkbaar was de weliswaar mislukte poging om Dole Food Company over te nemen de druppel te veel om de samenwerking tussen Deprez en Vaesen nog door te trekken.

Dinsdag is het uitkijken naar het consumentenvertrouwen in de VS en de inflatiecijfers in Duitsland. Voorts zijn er de resultaten van onder meer Aperam, Banco Santander, Philips, SAP en Siemens Gamesa in Europa en Mc Donald’s en Pfizer in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content