Marktenoverzicht: Rustig weekbegin

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese financiële markten zijn gereserveerd aan de nieuwe beursweek begonnen. Het jaareinde komt dichterbij, waarbij het onder meer nog uitkijken is naar de rentebeslissing van de Fed. De regeringsonderhandelingen in Duitsland bieden opnieuw hoop, maar zijn lang nog niet in de laatste rechte lijn. De Europese beurzen leden dan ook lichte verliezen vandaag.

De koers van Option (-22,9%) kreeg een flinke knauw ondanks de aankondiging van een nieuw reddingsplan. Het positieve is dat de onderneming kan doorwerken. Het negatieve nieuws voor de aandeelhouders is dat dit een enorme verwatering inhoudt, want 80 procent van de financiële schulden wordt omgezet in aandelen. Het aantal aandelen zal hierdoor zowat verviervoudigen. Erik Van Zele versterkt zijn positie in het aandeelhouderschap door de inbreng van zijn Crescent en ook Marc Coucke is weer betrokken met een overbruggingskrediet van 1,5 miljoen euro.

Toch wel wat onverwacht nieuws bij Fagron (-3,5%), waar topman Hans Stols aan de kant wordt geschoven. Hij was de man die het zinkend schip overnam van Ger Van Jeveren en onder meer Coucke, Balcaen en Waterland wist te overtuigen deel te nemen aan een zware, maar absoluut noodzakelijke kapitaalverhoging.

Intussen is de storm voorbij en is de ‘buy&build’-strategie van voorheen maar dan in voorzichtige, afgeslankte vorm aan de orde. Er werden al twee kleine overnames gedaan en voor de hernieuwde strategie wordt een nieuwe CEO gezocht. Ad interim neemt Rafael Padilla het rol van CEO over. Padilla stond tot nog toe aan het hoofd van Zuid-Amerika en Zuid-Europa. De marktreactie verraadt dat aandeelhouders toch wel schrikken van het abrupt aan de kant schuiven van Stols.

De aandeelhouders van Colruyt (-4,7%) beleefden ook al geen hoogdag, want het aandeel was veruit de grootste daler in de Bel-20. Over ruim twee weken (12/12) worden de halfjaarresultaten gepubliceerd. Deutsche Bank heeft daar geen goed oog in en liet dat ook weten in een analistenrapport vandaag. De Duitse grootbank vreest voor een verdere margedruk in de retailactiviteiten door de verscherpte concurrentie van Ahold Delhaize en de blijvende druk van Aldi en Lidl. Het koersdoel wordt dan ook verlaagd van 45,1 naar 41 euro.

Dinsdag is het uitkijken naar het consumentenvertrouwen en vastgoedprijzen in Frankrijk en de Verenigde Staten en de economische groei in het Verenigd Koninkrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content