Marktenoverzicht: IBA sluit Zweedse coalitie

© reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Duitse kiezer heeft de politieke kaarten moeilijk geschut, maar de belegger lag er niet wakker van. IBA wapent zich met een Zweedse alliantie voor de verrassend zware concurrentiestrijd met Varian.

Voor de coalitiepartners in de aftredende Duitse regering, was de uitslag van de verkiezing ontnuchterend. De christendemocraten wonnen wel, maar minder dan verwacht. De sociaaldemocraten kregen een afstraffing. Bondskanselier Angela Merkel kan aanblijven, maar haar wacht een moeilijke coalitievorming. Duitsland staat voor een periode van politieke onzekerheid, maar dat liet de belegger niet aan het hart komen. De Europese beurzen bleven nagenoeg stabiel. In Brussel won de Bel-20 0,13 procent. De euro ging licht lager tot onder 1,19 dollar.

Vrijdag al was er een belangrijke OPEC-vergadering. Het oliekartel heeft geleerd van de Belgische federale regering en besliste nog niet te beslissen. De productiebeperking van ongeveer 1 procent, die nog loopt tot maart volgend jaar, blijft dus gehandhaafd en wordt voorlopig niet verlengd. Er is ook weinig reden voor de olieproducenten om in te grijpen. Sinds juni is de olieprijs gestaag met 30 procent gestegen. Ook maandag dikte de koers bijna anderhalf procent aan tot boven 57 dollar per vat.

Het is wel niet zeker of de gestage klim van de voorbije maanden zal aanhouden. Zo is het maar de vraag of de OPEC-leden en de andere exporteurs zich aan de afspraken blijven houden. Bovendien draaien Libië en Nigeria, landen waar de productie op een lager pitje stond, hun oliekraan weer open. En de hogere olieprijs betekent tenslotte ook dat meer schalieolieprojecten rendabel zijn.

In de bedrijfswereld lanceerde IBA zaterdag al een samenwerking met het Zweedse Elekta, een sectorgenoot in kankerbehandelingen. Beide bedrijven gaan samenwerken voor de ontwikkeling van software voor protontherapiecentra, de specialiteit van IBA, en zullen ook elkaars producten commercialiseren en verkopen.

Voor IBA is de samenwerking een kans om sterker te staan in software, een domein waarin het onderdoet voor zijn voornaamste concurrent, Varian. Bovendien was Elekta tot nu vooral gefocust op radiotherapie. Met dit akkoord zet het nu toch in op protontherapie, wat nog eens een impliciete bevestiging is dat IBA een interessant product met veel toekomst in handen lijkt te hebben.

Op de beurs van Brussel won het aandeel 0,78 procent. Echt euforisch werd de belegger dus niet. Aan de problemen, waardoor IBA drie winstwaarschuwingen op korte tijd moest opbiechten, verandert de deal dan ook niets. Zo blijft de concurrentiestrijd met Varian harder bevochten dan werd aangenomen. Het blijft ook dat IBA bij een pak van zijn projecten vertraging oploopt.

Op de beurs van Amsterdam domineerde Unilever (-1,01%) het nieuws. De Brits-Nederlandse voedingsreus breidt zijn cosmeticatak uit met het Zuid-Koreaanse Carver Korea, een specialist in huidverzorgingsproducten. Het betaalt een vrij stevige prijskaartje, maar krijgt meteen toegang tot een van de meest interessante markten.

De operatie past in de strategie minder afhankelijk te zijn van voedingsmiddelen, een sector met lage marges. De bedoeling is de volledige spreads-business van de hand te doen. Vorige week verkocht het daarvoor al zijn margarine-afdeling in Zuid-Afrika. In de plaats wil Unilever meer inzetten op beter renderende verzorgingsproducten. Het concern werd al herhaaldelijk genoemd als kandidaat voor een overname van het Amerikaanse Estée Lauder. Door die deal zou Unilever een nieuw bod van Kraft Heinz willen afhouden, dat in handen is van Warren Buffett en de Brazilianen die ook een deel van AB InBev in handen houden.

Donderdag staat er geen bedrijfsnieuws op de agenda van het resultatenarme seizoen. Er zijn wel een paar macrorapporten, die in het oog springen. In de Verenigde Staten worden het consumentenvertrouwen en cijfers over huizenprijzen gepubliceerd. In Frankrijk komen er data voor het ondernemersvertrouwen.

Partner Content