Marktenoverzicht: Eindelijk herstellen de beurzen

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De voorzitter van de Chinese centrale bank sprak zijn vertrouwen in de Chinese economie uit. Daardoor zijn de donkere wolken minstens voor één dag boven de internationale beurshemel verdwenen.

De voorzitter van de Chinese centrale bank sprak vandaag zijn vertrouwen uit in de Chinese economie. Hij illustreerde dat door de yuan in waarde te laten stijgen tegenover de dollar. Naar zo’n vertrouwenwekkende maatregel snakten de bange aandelenbeleggers al enige tijd. De vrees voor een ernstige Chinese groeivertraging en de angst dat China zich daardoor volop in de valutaoorlog zou storten, was een van de hoofdoorzaken van de algemene malaise op de aandelenmarkten sinds begin dit jaar.

Daarnaast lijkt de daling van de olieprijs gestopt. Er zijn geruchten dat de OPEC – of tenminste een aantal OPEC-landen – hun olieproductie zouden beperken. Ook in de Europese banksector keerde de rust terug, na verklaringen van voorzitter Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank klaarstaat om in maart nieuw stimuleringsmaatregelen aan te kondigen.

Banken en industrie

Hoewel de richtingaanwijzer Wall Street gesloten was vanwege Washington Day, tekenden de Europese beurzen gemiddeld zo’n 3 procent winst op. De sessie van vrijdag en vandaag zijn voorlopig de beste duosessie van het jaar. Voor de Bel-20-index zat er een klim van 2,96 procent in. Onder meer de bankaandelen en industriële waarden als Solvay en Umicore stonden vooraan in het stijgerspeloton.

De aandeelhouders van Melexis (-4,7%) waren echter niet aan het feest. De boosdoener is de Zwitserse zakenbank UBS, waar de analist het etiket ‘verkopen’ heeft geplakt op het Belgische groeiaandeel.

Positieve wending

Het was een pauzedag in het internationale resultatenseizoen. Een van de uitzonderingen was de Britse groep Reckitt Benckiser (+7,6%). De Britse speler in huishoudartikelen als Harpic, Vanish, Calgon, Dettol, Veet, Durex, Nurofen en Woolite deed het veel beter dan verwacht met een vergelijkbare omzetstijging met 7 procent, terwijl analisten gemiddeld een klim van 4,4 procent hadden verwacht. Niet alleen de omzet, ook de winst, de winstmarge en het slotdividend lagen boven de analistenconsensus. Het aandeel beleefde de beste beurssessie in ruim twee jaar.

Volgens de Franse zakenkrant Les Echos zag het er even slecht uit voor de fusie-overnameonderhandelingen tussen Orange (+3,1%) en Bougyues Telecom. De gesprekken leken zelfs af te springen. Maar er kwam dan toch nog een positieve wending en de hernieuwde dynamiek kan mogelijk al in de volgende dagen tot de aankondiging van een deal leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content