Marktenoverzicht: Eindelijk herstel op de beurzen

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hebben een einde kunnen maken aan de langste verliesreeks van het jaar. Voor de Bel-20-index ging het zelfs om zeven verliesdagen op een rij. Dat was in drie jaar niet meer gebeurd. Een aantal koopjesjagers vond dat voldoende om op jacht te gaan. Ook Wall Street opende met winst.

Terwijl de Bel-20 steeg, is het vreemd dat het aandeel van KBC (-0,4%) achteruitging. De kwartaalwinst van 691 miljoen euro lag zelfs boven de meest optimistische analistenschatting. Ook drie maanden geleden werden de beter dan verwachte resultaten niet met koerswinst beloond. Deze keer was de onaangename verrassing de prognose van een vlakke nettorentemarge voor 2018, door de combinatie van het nulrentebeleid van de ECB en de scherpere concurrentie voor woningkredieten. De analisten mikten daar voor volgend jaar wel op groei.

IBA (+9,9%) was de grote uitschieter op Euronext Brussel. Dat mag natuurlijk ook wel, na de twee zware omzet- en winstwaarschuwingen eerder dit jaar, die de koers een fameuze tuimelperte deden maken. Nochtans bevestigden de tegenvallende kwartaalcijfers de veel mindere gang van zaken dit jaar. De omzetdaling met 18 procent lag ver onder de verwachtingen.

Toch bleef de bedrijfstop bij een omzetstijging van 5 tot 10 procent voor het boekjaar 2017, wat een fantastisch laatste kwartaal inhoudt met een omzettoename van 25 à 40 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar. Het management beweert dat het lagere derde kwartaal te wijten is aan uitgestelde orders en projecten die in het laatste kwartaal worden ingehaald.

Het kwartaalrapport van EVS (-3,3%) kreeg een onvoldoende van de aandeelhouders. Nochtans speelt volgens het management ook een vertraging in de orders de hoofdrol in het minder dan verwachte derde kwartaal, met een omzetdaling van bijna 11 procent, zelfs zonder rekening te houden met de huurinkomsten van extra materiaal voor de Olympische Spelen in Rio in het derde kwartaal van vorig jaar.

De bestellingen voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en de Wereldbeker Voetbal in Rusland van volgend jaar komen volop binnen. De bedrijfsleiding behoudt dan ook zijn jaarprognose van 115 à 125 miljoen euro, al dreigt die helemaal aan de onderkant van de vork uit te komen.

Vrijdag is het uitkijken naar cijfers over de bouwproductie in de Europese Unie en de bouwvergunningen in de Verenigde Staten. Daarnaast laten onder meer Celyad, Floridienne en Leasinvest hun licht schijnen over het afgelopen derde kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content