Marktenoverzicht: ECB wil bedrag aankoopprogramma halveren

Mario Draghi © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese markten hebben gematigd gunstig gereageerd op het georchestreerde lek van de ECB over de tapering.

Volgens bronnen in de centrale bank wordt op 26 oktober aangekondigd dat het maandelijkse bedrag aan opgekochte obligaties vanaf januari halveert. Van 60 naar 30 miljard euro. Voorts zal nog tot minstens september sprake zijn van kwantitatieve versoepeling (QE) en ten vroegste dan zal de tapering afgelopen zijn.

In Europa was hét bedrijfsnieuws dat BASF (-0,2%) de grootste overname in zijn geschiedenis heeft gedaan. Het neemt voor 5,9 miljard euro een groot deel van de zaden- en onkruidverdelgingsmiddelen van Bayer (+1,3%) over. Bayer probeert nog altijd de monsterovername van Monsanto door te duwen bij de mededingingsautoriteiten. Daarvoor is het gunstig dat het een aantal activiteiten kan verkopen. Bovendien komt zo geld in kas voor de financiering van de deal van 66 miljard dollar. BASF was tot nog toe de grote afwezige in de enorme consolidatiebeweging in de (landbouw)chemie (Bayer-Monsanto; ChemChina-Syngenta; Du Pont-Dow Chemical). Topman Kurt Bock had al een aantal kansen laten liggen en kreeg een van zijn laatste kansen om een degelijke brok in de zadenbusiness te verwerven. BASF deed dan ook geen koopje, zodat vooral het Bayer-aandeel wordt beloond door de beleggers.

Samsung (-1,6%) maakte eerder op de dag recordresultaten bekend van 14.500 miljard won of 12,8 miljard dollar, dankzij vooral enorme winsten in de halfgeleiderdivisie. Samsung werd onlangs in volume de grootste chipproducent van de wereld. Het onttroonde Intel, dat 25 jaar de grootste was. Maar de cijfers raakten ondergesneeuwd door de mededeling dat CEO Kwon Oh-Hyun gebruikmaakt van het feit dat hij 65 jaar wordt om op te stappen als topman. Hij wil het roer overlaten aan de ‘jongere’ generatie, nu Samsung door een woelige periode gaat, ondanks de financiële successen. Eerst was er het schandaal rond de ontvlambare smartphones en daarna was er het corruptieschandaal rond de vorige topman Jay Y. Lee uit de oprichtersfamilie van Samsung. Hij werd in augustus veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Een opvolger is nog niet aangewezen en dat woog op de koers.

Op Euronext Brussel zorgden vooral enkele advieswijzigingen voor koersbewegingen. Biocartis (+5,2%) profiteerde volop van de start van de opvolging van het aandeel door Berenberg. Dat prestigieuze beurshuis ziet heil in een aantal Belgische aandelen en wil op het gebied van analyse belangrijk zijn in ons land. Biocartis krijgt een aankoopaanbeveling met een koersdoel van liefst 16,5 euro. ING zorgde dan weer dat bpost (-1,6%) de grootste daler werd in de Bel-20-index door het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’ te brengen en het koersdoel te verlagen naar 24,2 euro. De twijfels over de grote overname van het Amerikaanse Radial blijven dus. Ook het feit dat het verbod op een verhoging van de prijs voor postzegels werd bevestigd, deed de koers geen goed.

Maandag is het uitkijken naar de handelsbalans in de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content