Marktenoverzicht: De langste verliesreeks in jaren voor Europese beurzen

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen zitten al sinds begin vorige week in een sukkelstraatje. De dure euro zit beleggers mogelijk in de weg, want die verzwakt de concurrentiepositie van de Europese beurzen.

De Europese beurzen zitten al sinds begin vorige week in een sukkelstraatje. De dure euro zit beleggers mogelijk in de weg, want die verzwakt de concurrentiepositie van de Europese beurzen. De hoge waarderingen voor aandelen zorgden hier en daar voor bezorgdheid. Maar de voorbije dagen kwamen er sterke cijfers over de groei van de economie van de eurozone in het derde kwartaal en ook van het vierde kwartaal wordt nog veel verwacht door economen.

2017 zou wel eens het beste jaar sinds 2007 kunnen worden inzake economische expansie en de eurozone zou het over heel 2017 beter moeten doen dan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Maar de beurzen nemen een adempauze.

De Bel-20 verloor voor de zevende dag op rij terrein. Het is geleden van juni 2015 dat de Brusselse beursbarometer nog zeven opeenvolgende dagen negatief afsloot. Vandaag ging er 0,5 procent van de Bel-20 af tot 3963,83 punten. Dat KBC (-1,9%) zonder zijn interim-dividend van 1 euro bruto noteerde, mag een verzachtende omstandigheid heten. Het verklaart voor een groot deel het absolute verlies van 1,34 euro tot 69,90 euro.

De bank-verzekeraar was de grootste daler van de dag en weegt momenteel van alle Bel-20-bedrijven het zwaarst, met ongeveer 13 procent. Bij de jaarlijkse herschikking van de index krijgen de grootste vier bedrijven een gelijk gewicht van 12 procent, om te vermijden dat één aandeel bijvoorbeeld de helft van de index zou uitmaken. KBC is er van die vier kleppers sindsdien het meest op vooruitgegaan.

De staaltechnologiegroep Bekaert (+1,7%) hield het beste stand onder de verkoopdruk. De holding GBL (-0,9%), die gisterenavond over de tongen ging omdat een huiszoeking plaatsvond op het hoofdkwartier en bij co-CEO Gérard Lamarche, wist het verlies redelijk te beperken.

In totaal heeft de Bel-20 over zeven handelsdagen 3,6 procent terrein prijsgegeven. Eerder dit jaar verloor de Bel-20 gespreid over twee maanden meer dan 6 procent. Van een beurscorrectie is pas sprake bij een daling van 10 procent of meer. Voor de EuroStoxx50 is het de achtste verliesdag op rij en komt het totale verlies uit op 4 procent. Zo’n verliesreeks is voor de Europese beursgraadmeter geleden van september 2014. AB InBev (-1,4%) was in de EuroStoxx50 over die acht handelsdagen de grootste daler.

Dinsdag ging er bij AB InBev overigens ook een interim-dividend van 1,6 euro af. Die coupons kosten de Bel-20 punten, want zowel KBC als AB InBev (+/-10%) is een zwaargewicht in de index. AB InBev kwam op 26 oktober met teleurstellende omzetcijfers voor het derde kwartaal naar buiten.

Nyrstar (-11,3%) ging vandaag niet geheel onverwacht onderuit, nadat gisteren voor 100 miljoen euro nieuwe aandelen waren geplaatst bij grote beleggers. Het geld moet dienen om de Myra Falls-mijn in Tennessee weer op te starten, voor de ontwikkeling van de site in Port Pirie waar afval van de zinksmelterijen kan worden gerecycleerd en om de balans op te schonen.

De nieuwe aandelen kregen een prijs die 8 procent onder de slotkoers van dinsdag lag. De bestaande aandeelhouders zien de winst per aandeel met 14 procent verwateren. De timing is opportunistisch, want de zinkgroep stelde voor het eerst in lange tijd niet teleur bij de kwartaalresultaten. De zinkprijs zat mee. En zo wist Nyrstar perfect het ijzer te smeden op het moment dat het heet was.

Donderdag komt er in Brussel weer een rist kwartaalcijfers op ons af. Voorbeurs geven KBC, Kinepolis, Ablynx, Biocartis en EVS inkijk in het derde kwartaal. Nabeurs doen Care Property Invest en IBA hun boekje open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content