Marktenoverzicht: Catalonië doet Europese beurzen zakken

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen laten dan toch nog eens een dagschommeling van enige omvang zien. De indexen verloren tot 1 procent terrein ’s middags door de oplopende spanningen rond de Spaanse regio Catalonië, waar het ontnemen van de autonome status door het centrale gezag in Madrid nu heel dichtbij is. In de loop van de namiddag verminderden de verliezen.

Daarnaast zagen we geen al te best rapport in het Europese resultatenseizoen. Zo stonden de voedingsreuzen Nestlé (-0,8%) en vooral Unilever (-5,9% ) onder druk na de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. Nestlé ontgoochelde enkel in Amerika, maar heeft na negen maanden toch nog maar een vergelijkbare omzetgroei van 2,6 procent gerealiseerd, het laagste cijfer deze eeuw. Bovendien komen er extra herstructureringskosten die op de winstmarge zullen wegen.

Bij Unilever vielen enkel de opkomende markten mee en viel de omzettoename in Europa en de VS tegen, zodat de omzetstijging van 2,6 procent in het derde kwartaal de omzetgroeidoelstelling van 3 tot 5 procent voor het volledige boekjaar in gevaar brengt. Unilever verwees naar de orkanen in de VS en de natte zomer in Europa als oorzaak van tegenvallende ijsverkopen.

Sipef (+0,2%) presenteerde meevallende productiecijfers in het derde kwartaal. De productie van de Antwerpse plantagegroep klom met 17,6 procent, meer dan verwacht. Twee redenen: betere cijfers voor de bestaande plantages door het wegvallend effect van weerfenomeen El Nino en daarnaast de extra productie van nieuw aangelegde en overgenomen plantages. Goed nieuws is ook dat de palmolieprijs aan het eind van het derde kwartaal op 695 dollar per ton stond, tegenover 625 dollar aan het begin van het trimester.

De markt blijft zoeken naar de nieuwe strategie van D’Ieteren (-3,0%). Opnieuw is de reactie op de aankondiging van een overname negatief. Dochter Belron (bekend van Carglass) koopt Maisoning, een Frans bedrijf van 40 miljoen euro omzet dat gespecialiseerd is in herstellingen van huizen. De aangepaste strategie van Belron is in markten waar de beglazing van ruiten structureel daalt op te vangen door enerzijds carrosserie te gaan doen, maar nu dus ook woonherstellingen.

Belron wil het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen gezien ook de expertise met verzekeringspartners. Beleggers blijven echter bijzonder sceptisch sinds de uitstap buiten de automobielsector met de overname van Moleskine.

Vrijdag

Is het uitkijken naar de producentenprijzen in Duitsland en de verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten. Het resultatenseizoen dendert voort met onder meer de cijfers van Daimler, General Electric, Procter&Gamble, TomTom, Thrombogenics en UCB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content