Marktenoverzicht: Bod op Qualcomm breekt record in de chipindustrie

. © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Broadcom Limited is bereid 130 miljard dollar (105 miljard dollar plus de overname van 25 miljard dollar schulden), of 70 dollar per aandeel, op tafel te leggen voor Qualcomm

De Europese beurzen gingen wat lager, ondanks het verdere herstel van de dollar tegenover de euro. De crisis rond de Spaanse regio Catalonië woog op de Spaanse banken, net als de verdere stijging van de olieprijs tot boven 60 dollar per vat door de machtsstrijd in Saudi-Arabië. Maar de blikvanger van de dag was het hoogste bod in de geschiedenis van de chipsector.

Broadcom Limited is bereid 130 miljard dollar (105 miljard dollar plus de overname van 25 miljard dollar schulden), of 70 dollar per aandeel, op tafel te leggen voor Qualcomm (+4,3% bij de opening op Wall Street). Als het bod slaagt, komt de op twee na grootste chipproducent tot stand, na Intel en Samsung Electronics. Het gaat wel om een vijandig bod en het management van Qualcomm lijkt het te willen afwijzen. Vandaar dat de koers onder de biedprijs blijft, nadat die vrijdag al met 13 procent was gestegen, toen de geruchten over een bod van Broadcom al in Wall Street circuleerden. Beide ondernemingen halen de meeste omzet uit halfgeleiders voor smartphones. Qualcomm heeft sinds oktober 2016 ook een bod lopen op het Nederlandse NXP Semiconductor, de grootste speler in chips voor de auto-industrie en dus een concurrent van Melexis. Die deal kan in gevaar komen. De koers van Qualcomm stond de jongste maanden stevig onder druk door het aanslepende dispuut met Apple over licentiekosten, die de mobilofoongigant ook niet meer betaalde.

PostNL (+3,2%) kon in het derde kwartaal, in tegenstelling met het voorgaande kwartaal, wel met overtuigende resultaten uitpakken. De omzet ging hoger, ondanks de verder dalende postvolumes (-4% in het derde kwartaal). De bezorging van pakjes ging met ruim een vijfde naar boven en klom zo sterker dan verwacht. De totale omzet steeg met 5 procent tot 809 miljoen euro. Verder gingen de kosten met 16 miljoen euro naar beneden, zodat ook het winstcijfer beter was dan verwacht.

Opvallend op de Brusselse beursvloer was de sterke koersprestatie van UCB (+3,8%). De Belgische biofarmareus mag Vimpat van de Amerikaanse autoriteit FDA ook gebruiken voor de behandeling van kinderen met epilepsie. Die labeluitbreiding voor een van de drie sterproducten (Cimzia, Vimpat en Neupro) komt UCB erg gelegen, nu het op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen wat spaak loopt. Vooral het uitstel van de goedkeuring van romosozumab, het middel tegen osteoporose (commerciële naam Evenity), door het ongewenste neveneffect van een verhoogd risico op hartproblemen, woog dit jaar sterk op de koers.

Dinsdag is het uitkijken naar de cijfers voor de detailhandel in de Europese Unie. Daarnaast zijn er onder meer de resultaten BMW en Montea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content