Marktenoverzicht: bitcoin blijft voor spektakel zorgen

. © is
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Zo vlak en saai als de Europese beurzen presteerden op deze winterdag, zo spectaculair blijft het koersverloop van de meest bekende cryptomunt, de bitcoin. Zoals verwacht en gevreesd verliep de start de futureshandel in de virtuele munt bijzonder turbulent. Vrij snel moest de handel worden stilgelegd omdat de stijging te fors opliep. Wie dacht dat bitcoin het meest volatiele beleggingsinstrument was, weet nu dat die titel voor de bitcoin-futures is.

De virtuele munt bitcoin (+6,5%) mag dan alle kenmerken van een zeepbel hebben, één ding ontbreekt nog. Ook vandaag is ze nog niet doorgeprikt. De prijs ging vlot richting 17.000 dollar. De aanleiding was niet ver te zoeken. De CBOE, de grootste futuresbeurs ter wereld, ging vandaag van start met de futureshandel in bitcoin. Zo kunnen speculanten inspelen op toekomstige prijsstijgingen.

De start overtrof alle verwachtingen en vrij snel moest de handel al 2 minuten worden stilgelegd omdat de future 15000 januari ’18 meer dan 10 procent was gestegen. Minder dan twee uur later werd de handel 5 minuten opgeschort omdat de stijging al boven 20 procent uitkwam. Pas na een klim van 26 procent kalmeerde de kooplust. De CBOE-website ging ook aantal keren plat omdat die te veel werd geconsulteerd.

De overname van Monsanto door Bayer (+0,5%) is nog niet in kannen en kruiken. De Duitse chemiereus geeft zelf aan dat hij een document van de Europese mededingingsautoriteit verwacht met daarin een lijst van bezwaren rond het overnamebod van 66 miljard dollar.

De Europese mededingingsautoriteit zou het bod niet verwerpen. De Duitsers zouden met andere woorden nog de kans krijgen concessies te doen, zodat ze de obstakels voor de overname nog kunnen wegwerken. Vandaar ook de kalme marktreactie.

Op het gebied van bedrijfsnieuws in Brussel kaapte de biotechsector alle aandacht weg. Veruit de grootste stijger was Argen-x (+34,9%). Het Gentse biotechbedrijf presenteerde vroeger dan verwacht resultaten over de molecule ARGX-113 tegen de zeldzame spierziekte myasthenia gravis. Vooral Amerikaanse investeerders kijken daar al maanden reikhalzend naar uit.

De resultaten voldeden ruimschoots aan de verwachtingen. Driekwart van de behandelde patiënten reageerde positief op de behandeling met ARGX-113. Dat versterkt de verwachting dat Argen-x met ARGX-113 een potentiële blockbuster (een middel met jaarlijkse verkoopcijfers boven 1 miljard dollar) in handen heeft. Dat verklaart ook de forse koersreactie, ondanks het feit dat het aandeel al op een recordpeil noteerde.

Galapagos (+3,5%) was de belangrijkste uitblinker in de Bel-20 na de mededeling dat het aandeel vanaf 18 december wordt opgenomen in de Nasdaq Biotech Index. Ook voor het aandeel van Bone Therapeutics (+2,8%) was een mooie stijging weggelegd door de aankondiging van een samenwerking met de Russische groep Cellthera Pharma voor de ontwikkeling van de celtherapieplatformen PREOB en ALLOB voor Rusland en andere ex-Sovjet-republieken. Cellthera Pharma is ook bereid deel te nemen aan een mogelijke, volgende kapitaalronde van Bone.

Dinsdag is het uitkijken naar de ZEW-indicator (investeerdersvertrouwen) in Duitsland, de inflatie in het Verenigd Koninkrijk en de overheidsschuld en producentenprijzen in de Verenigde Staten. Daarnaast is het uitkijken naar de halfjaarresultaten 2017-2018 van Colruyt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content