Markten gaan in risk-off blijven zolang onzekerheid over Griekenland aanhoudt

Philippe Gijsels van BNP Paribas verwacht dat de politieke ontwikkelingen de financiële markten in de komende dagen gaan blijven beheersen.

Het ziet er steeds minder waarschijnlijk uit dat de Grieken een regering op de been gaan krijgen, nu het ook Pasok niet is gelukt om een voldoende meerderheid te verzamelen.

Volgens een recente poll zou Syriza, de partij die bij de verkiezingen van 6 mei als tweede uit de bus kwam met een partijprogramma gericht tegen de besparingen, bij nieuwe verkiezingen de grootste partij worden met maar liefst 23,80% van de stemmen.

Neo Demakratia en Pasok zouden nummer twee en drie worden met respectievelijk 17,40% en 10,80% van de stemmen.

Dat de kansen op nieuwe verkiezingen met de dag groter worden, blijkt onder andere uit het feit dat Syriza al volop begonnen is met de voorbereiding van de campagne. De verkiezingen worden waarschijnlijk dan ook al in juni georganiseeerd.

Retoriek Europese leiders is veranderd

Volgens Gijsels is het vooral opmerkelijk dat de retoriek van andere Europese leiders duidelijk is veranderd. Een exit leek voordien uitgesloten, maar wordt nu open en bloot bediscussieerd. De negatieve gevolgen voor beide partijen zullen volgens Gijsels erg groot zijn.

Het is ook mogelijk dat één en ander bedoeld is om de druk op Griekenland te doen toenemen en om de Griekse kiezers te beïnvloeden zodat ze niet voor anti-besparingspartijen zouden stemmen.

De markten gaan volgens Gijsels in risk-off blijven zolang onzekerheid over Griekenland aanhoudt. Inmiddels neemt ook de druk op Spanje toe, wat helemaal geen goed signala is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content