Mario Draghi geeft om half drie toelichting over monetaire politiek ECB
Vandaag is dé bijeenkomst van de ECB en de verwachtingen zijn hooggespannen. Er zou met name zijn uitgelekt dat Draghi onbeperkt obligaties met een looptijd tot drie jaar op zou willen kopen, maar dezelfde bedragen weer van de markt zou willen halen, de zogenoemde sterilisatie. Voor die laatste actie is de ECB volgens Theodoor Gilissen Bankiers afhankelijk van de sterkere banken met een overschot aan liquiditeiten.
Ook zou de ECB de preferente schuldpositie op willen geven. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat Draghi de voorwaarde van een officiële steunaanvraag door een land bij het steunfonds zal laten vallen, terwijl het steunfonds ESM voorlopig nog niet operationeel is.
Ook een rentebandbreedte op grond waarvan de ECB zal gaan opereren lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers uitgesloten.
Het vergroot de kans op speculatie, gaat voorbij aan een regelmatige fundamentele analyse van het land, kan de andere doelstellingen van de centrale bank in de weg zitten en kan de marktwerking verder verstoren.
Andere maatregelen van de ECB zijn nog het opkopen van bedrijfsobligaties, het verder versoepelen van de voorwaarden van het onderpand en het verlagen van de officiële rente. Om half drie is de toelichting van Draghi.
Wereldwijde invloed van Europese crisis
De Europese crisis heeft invloed op de economie wereldwijd, de groei in Azië zwakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers verder af. De tweede schatting van de economische groei in Zuid-Korea is neerwaarts bijgesteld.
Deze markt is van belang voor de elektronicasector. De investeringen en consumenten- en overheidsbestedingen dalen hard. China laat ook al maanden een sterke afzwakking zien, waardoor de industriële metalen fors onder druk staan.
De Amerikaanse economie daarentegen vertoont de laatste tijd een verbetering. De productiviteit van de Amerikaanse werknemer is in het tweede kwartaal sterk toegenomen met 2,2% op jaarbasis. In het eerste kwartaal was nog sprake van een daling van 0,5%. Dit kan betekenen dat de winstgroei van Amerikaanse ondernemingen langer aan kan houden dan eerder gedacht.
Een tweede gunstige factor is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de stijging van de arbeidskosten per werknemer afzwakte ten opzichte van het eerste kwartaal. Volgens de resultaten over het eerste halfjaar doen vooral ondernemingen met veel binnenlandse omzet en winsten het beter dan de internationaal georiënteerde ondernemingen.
Minpunt is nog wel dat de inkoopkosten voor bedrijven toenemen. Omdat veel ondernemingen niet in staat zijn dit volledig aan de consument door te berekenen, zal dit wél ten koste gaan van de marges. Doordat minder geïnvesteerd wordt zal het moeilijk worden om de productiviteit verder te verbeteren.
Ook zijn ondernemingen weer terughoudend in het aannemen van nieuw personeel. Daarover komt morgen meer duidelijkheid bij de publicatie van de officiële werkgelegenheidscijfers en vandaag bij de ADP-cijfers over de private sector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier