Marc Faber vindt inflatie wondermiddeltje voor slechte bestuurders
Vandaag is het zover: uitsluitsel van Ben Bernanke over een extra monetaire impuls in de vorm van QE3 (quantative easing). Oftewel nogmaals voor honderden miljarden opkoping van obligaties door de Fed om de nationale geldhoeveelheid te laten stijgen en de economie te stimuleren.
De kans dat dit gebeurt, wordt volgens Royal Bank of Scotland op 50% geschat. Als voorvechter van deflatiebestrijding is het begrijpelijk dat de Fed na de $600 miljard die 1,5 jaar geleden werd geïnvesteerd in de economie, nu met ronde 3 komt, aangezien de werkloosheid oploopt en de economische groei lager uitvalt dan verwacht. Inflatie houdt immers de economie draaiende.
Duitsers hebben ervaring met inflatie
Niet iedereen kan zich echter vinden in de ziens- en werkwijze van de Fed. Zo denken de Duitsers volgens Royal Bank of Scotland heel anders over inflatie.
Zij hebben de 1 miljard Mark-biljetten van begin jaren ’20 nog helder op het netvlies. Angela Merkel is dan ook fel gekant tegen elke overheidsbemoeienis die tot inflatie kan leiden, met alle patstellingen binnen Europa als gevolg.
Ook de vermaarde Zwitserse econoom Marc Faber, alias Dr. Doom, denkt dat inflatie het grootste gevaar is dat boven de economie hangt.
Niet voor niets opende hij recent een lezing met een veelzeggende quote: “The first panacea for a mismanaged nation is inflation of the currency; the second is war. Both bring a temporary prosperity; both bring permanent ruin.”
Nu is Faber, die onder andere de crash van ’87 voorspelde, van nature inderdaad nogal een doemdenker. Maar hiermee onderstreept hij wel zeer treffend dat de wereldwijde problemen voor de korte termijn misschien met geldverruiming te camoufleren zijn, maar dat het geen langetermijnoplossing is. Inflatie noemt hij dus zelfs een ‘wondermiddeltje voor slechte bestuurders’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier