Manipulatie van de goudprijs begon al lang geleden

Geruchten over een manipulatie van de goudprijs deden al langer de ronden, maar momenteel wordt een officieel onderzoek ingesteld naar de fixing van de goudprijs op de London Bullion Market. Bij die fixing zijn vijf banken betrokken die blijken het spelletje niet altijd eerlijk te hebben gespeeld.

Op de Inteligencia Financiera Global blog (Global Financial Intelligence Blog) verscheen een interview met Bill Murphy, de man achter de Gold Anti- Trust Action Committee (GATA). De manipulatie van de goudprijs begon al lang geleden, zo stelt Murphy. Hij brengt zijn boodschap overigens al jaren, maar tot dusver was niemand echt bereid om naar hem te luisteren.

Bij het faillissement van Long Term Capital Management, een hedge fund dat door zijn bankroet de financiële wereld op de grondvesten deed daveren, bleek dat dit fonds honderden tonnen goud had geshort. De fixingbanken zagen zich genoodzaakt om de goudprijs vast te pinnen rond 300 dollar en merkten hoe makkelijk het was om de goudprijs te manipuleren. Dat kunstje hebben ze vervolgens in de loop van de jaren vervolmaakt. Met als gevolg dat we de geafficheerde goudprijs niet de werkelijke is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content