Manchester United aan 14 dollar naar beurs, prijs ligt onder trading range

Op de Amerikaanse beurzen is de IPO van Manchester United dé gebeurtenis van de week. De aandelen werden geprijsd aan 14 dollar het stuk, een bedrag dat onder de oorspronkelijke prijsrange van 16 tot 20 dollar ligt. Er worden 16,70 miljoen aandelen van ManU op de NYSE geplaatst.

Eigenaar Malcolm Glazer en zijn familie halen zo een bedrag van 233 miljoen dollar op, de club krijgt zo een totale waarde van 2,33 miljard dollar. Aan de bovenkant van de hierboven opgegeven range zou Manchester United 1 miljard dollar meer waard zijn geweest.

Jefferies behandelde de beursintroductie zeer voorzichtig, rekening houdend met wat er met Facebook is gebeurd. Het sentiment op de Europese beurzen zal vandaag afwachtend blijven, gezien de tegenvallende macro-economische cijfers die vanmorgen werden bekendgemaakt.

Tarwevoorraden op laagste niveau sinds 2007-2008

Dalende opbrengstverwachtingen en stijgende prijzen wereldwijd voor maïs en tarwe leiden volgens Goldman Sachs tot een conflict tussen food, feed of fuel.

Ofwel, het gebruik van granen als voedsel, veevoer of brandstof, want een aanzienlijk deel van de Amerikaanse maïsoogst wordt tot ethanol verstookt en verdwijnt in de benzinetank.

De vraag naar veevoer en ethanol zal door de dalende aanvoer van maïs moeten afnemen. De wereldwijde tarwevoorraden (uitgezonderd China en India) zullen de komende maanden op het laagste niveau uitkomen sinds 2007/2008 toen de tarweprijzen in korte tijd meer dan verdubbelden.

Oorzaak is wederom het hete en droge weer in veel productiegebieden. Met name de Europese tarwe-export zal daardoor de komende tijd toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content