Maakt de regering verlies met de speculatietaks?

© belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De speculatietaks moet de regering 34 miljoen euro opbrengen. Al ziet het er naar uit dat de taks ook een pervers effect heeft: de opbrengsten uit beurstaksen dalen. “Het is weliswaar te vroeg om conclusies te trekken”, oordeelt Steven Van Gaever, communicatiemanager bij Keytrade Bank.

Sinds 1 januari is de speculatietaks van kracht in ons land. Beleggers die hun aandelen binnen de zes maanden van de hand doen moeten 33 procent belastingen betalen op de meerwaarde van hun beleggingen. Bovendien kunnen zij de minwaarden niet in rekenschap brengen. Op verzoek van de minister van Financiën Johan Van Overtveldt is er weliswaar een akkoord bekrachtigd dat stelt dat de fiscus rekening zal houden met de verliezen bij transacties in één aandeel. Al lijkt dat de gemoederen van de beleggers niet te sussen, zo leren de cijfers van de onlinebroker Lynx.

Uit die cijfers blijkt dat de speculatietaks knabbelt aan de opbrengsten van een andere belasting, de beurstaks. In januari daalde de afgehouden som aan beurstaksen met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, stelt Lynx.

Opmars CFD’s

Producten die niet onderworpen zijn aan de speculatietaks doen het heel goed”

“De reden van deze lagere opbrengst is de daling van het aantal orders in aandelen”, verduidelijkt Lynx. De broker zag het aantal aandelentransacties vorige maand met 43 procent krimpen. Door de speculatietaks zoeken beleggers nieuwe horizonten op om de belasting te mijden. Onder meer de CFD’s, beleggingsinstrumenten die niet op de beurs noteren en dus niet onder de speculatietaks vallen, zijn aan een opmars bezig. “Waar CFD-orders in 2015 slechts een verwaarloosbaar deel uitmaakten van alle transacties, zien we in de laatste week van januari meer transacties in CFD’s dan in aandelen”, verduidelijkt Lynx. Slechts 40 procent van de transacties hadden die week betrekking op de aandelen.

Volgens Steven Van Gaever, communicatiemanager bij Keytrade Bank, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. “De speculatietaks was bij onze klanten slechts voor 3 procent van de verkooptransacties van toepassing”, zegt Van Gaever. Al merkt hij wel op dat producten die niet onderworpen zijn aan de speculatietaks het heel goed doen. Zo is de handel in CFD’s verdubbeld bij Keytrade Bank.

“Maar nog belangrijker is de beweging naar fondsen en ETF’s (indextracker, nvdr)”, gaat Van Gaever verder. Het fondsenspaarplan Keyplan kende zijn beste maand ooit in januari en de broker noteerde een verdubbeling van de handel in ETF’s.

Maat voor niets

Voor Lynx is het een uitgemaakte zaak dat de speculatietaks een maat voor niets is. De broker verwacht dat de opbrengst uit de beurstaks de komende maanden nog verder zal afnemen. “Een substantieel deel van de verkopen in aandelen hadden betrekking op posities geopend in 2015, die bijgevolg nog vrijgesteld zijn van speculatietaks. Slechts een kleine minderheid heeft het vrijgekomen geld opnieuw in aandelen geïnvesteerd”, verduidelijkt de broker.

Volgens Lynx is het nu al duidelijk dat het verlies aan opbrengsten uit de beurstaks bijzonder groot zal zijn en het naar alle waarschijnlijkheid de geschatte opbrengst van de speculatietaks zelfs zal overtreffen.

Wij hebben ook contact opgenomen met KBC Bolero, maar die konden ons geen cijfers bezorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content