Looneisen mijnwerkers in goudmijnen zetten winstgevenheid onder druk
Compania de Minas Buenaventura, de grootste mijnbouwoperator in Peru, bereikte een overeenkomst met de vakbonden nadat eerder hier en daar stakingen uitbraken in verschillende mijnen van de groep.
Nu de goudprijs de kaap van de 1.900 dollar tijdelijk heeft bereikt, willen alle partijen uit het bedrijfsleven terecht een stukje van de taart.
Uiteraard zal dit op nettowinstmarge van Buenaventura wegen maar Leleux verwacht dat het volgende kwartaal (volgende resultatenpublicatie: 28 oktober 2011) nog wel zal meevallen.
Op basis van de laatste cijfers (Q2/2011) heeft Buenaventura zijn goud tegen een gemiddelde prijs van 1.500 dollar kunnen verkopen tussen eind maart en eind juni.
Sindsdien negeert niemand nog de enorme opwaartse rit van het goud op de internationale markten.
In een periode van acht jaar is Buenaventura erin geslaagd de jaarlijkse omzet te doen stijgen van 259 miljoen dollar tot 1,10 miljard dollar. Ofwel een stijging met meer dan 15% per jaar.
Sterker nog, de nettowinst vermenigvuldigde met een factor 12! En dat alles zonder schuldhefboom want de nettoschuld is zo goed als onbestaande op 30 juni.
Leleux verwacht een opwaartse koersversnelling mede dankzij de koersdoel- en adviesverhogingen van analisten die het aandeel na de belastingovereenkomst opnieuw onder de loep hielden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier