Lidstaten als Griekenland moeten de eurozone verlaten

Lidstaten die hun schulden niet kunnen terugbetalen, moeten de monetaire unie verlaten. Dat zal Hans-Werner Sinn, president van het toonaangevende Duitse Ifo-instituut en Duitslands meest invloedrijke econoom van dit moment, betogen tijdens de zevende Van Lanschot Lecture op woensdag 23 mei in Tilburg. Sinn is een van de belangrijkste Duitse critici van de steeds uitdijende hulp aan eurolanden.

In zijn lezing ‘The European Balance of Payment Crisis’, staan de eurocrisis en de falende aanpak ervan – overheidssteun via het Europese noodfonds – centraal.

Volgens Sinn hebben we niet ‘slechts’ te maken met een vertrouwenscrisis die kan worden opgelost door markten gerust te stellen. Er is sprake van een diepgaande betalingsbalanscrisis, die door de gekozen weg van uitbreiding van overheidssteun alleen maar langer zal aanhouden.

Tijdens de lezing zal Sinn dieper ingaan op de problematiek in de eurozone en de oplossingen die hij hiervoor ziet. Hij pleit voor vergaande aanpassingen van het huidige financiële systeem in de eurozone.

De maatregelen die hij noodzakelijk acht variëren van het inperken van de bevoegdheden van de ECB tot het uit de eurozone zetten van landen die hun schulden niet kunnen terugbetalen.

Eén van de vijf wijzen die Duitse regering adviseert

Hans-Werner Sinn is sinds 1999 de president van het Duitse Ifo Instituut en één van de ‘vijf wijzen’, een groep economen die de Duitse regering adviseert.

Sinds 1984 is hij hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen aan de Universiteit van München. Hij heeft tal van publicaties op zijn naam staan op het gebied van economic risk theory, economische cycli, milieueconomie en internationale handel.

De Van Lanschot Lecture is een initiatief van Van Lanschot Bankiers en Tilburg University, waarbij jaarlijks een internationaal vermaarde hoogleraar op financieel-economisch terrein zijn visie geeft op ontwikkelingen in de economie.

Met de organisatie van de Van Lanschot Lecture willen Van Lanschot Bankiers en Tilburg University een actieve bijdrage leveren aan de internationale economische oriëntatie van de Nederlandse politiek, onderwijs en bedrijfsleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content