Lezersvraag: Moet ik ingaan op het uitkoopbod van Ethias?

© Belga

Ethias biedt me een premie van 25 procent om uit mijn First-rekening te stappen. Tot nu toe ben ik daar niet op ingegaan, omdat er geen enkel vastrentend product is dat evenveel rente biedt. Is er een reden waarom ik nu wel op het uitkoopbod moet ingaan?

Ethias zoekt een overnemer voor zijn portefeuille met First-levensverzekeringen. De mogelijkheid bestaat dat de portefeuille in handen van een buitenlandse partij komt. Als u belegt in levensverzekeringen naar Belgisch recht met een gewaarborgd rendement, hebt u een bescherming van maximaal 100.000 euro “per persoon” en “per verzekeringsmaatschappij”.

De klassieke tak 21- of spaarverzekering, de pensioenspaarverzekering en de gewone levensverzekering waarvoor u het fiscaal voordeel van het langetermijnsparen krijgt, vallen allemaal onder die waarborgregeling. Dat geldt ook voor de dynamische spaarverzekeringen, waarop u geen gegarandeerd rendement krijgt.

Als de levensverzekeringsportefeuille van Ethias in buitenlandse handen komt, valt die onder het buitenlandse recht en staat de Belgische overheid niet langer borg voor de eerste schijf van 100.000 euro. In België werd de depositogarantie uitgebreid naar spaarverzekeringen, maar dat is niet in alle landen zo. Als Ethias of een andere Belgische verzekeraar in gebreke blijft, kunt u aan het Garantiefonds vragen om de afkoopwaarde van uw contract uit te betalen.

Vragen over al uw geldzaken zijn welkom op moneytalk@moneytalk.be. U kunt in onze mailbox ook anoniem getuigenissen achterlaten over aangename of minder aangename situaties die een weerslag hebben gehad op uw persoonlijke vermogen. De redactie zal in de mate van het mogelijke haar expertise inzetten om u te helpen of daarvoor bij specialisten te rade gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content