Leleux voert eenmansgevecht tegen kleine beleggerstaks

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De beursvennootschap Leleux Associated Brokers hield vandaag naar jaarlijkse gewoonte een persconferentie, waarop de aandelenspecialisten hun favorieten voor het komende jaar voorstellen. Dit keer nam ook Olivier Leleux, voorzitter van het directiecomité, uitvoerig het woord. Hij had een groot ei te leggen over de speculatiebelasting, de fiscale fraude met spaarboekjes en de taxshift.

“Ik begrijp niet waarom de regering een belasting op de meerwaarde bij verkoop binnen de zes maanden invoert, die slechts op enkele procenten van de beurshandel van toepassing zal zijn”, zegt Leleux. “Ze zeggen dat deze belasting speculatie moet ontmoedigen. 92 tot 95 procent van het handelsvolume op de beurs van Brussel komt van het buitenland. Die buitenlandse beleggers zullen geen belasting betalen.”

Leleux: “Het is hetzelfde zeer als bij de taks op beursverrichtingen (TOB). Die betalen enkel de klanten van Belgische brokers. Een Belg kan perfect legaal met zijn portefeuille naar een buitenlandse broker trekken en dan moet hij geen beurstaks betalen. Die buitenlandse brokers zullen ook geen meerwaardebelasting afhouden. De Belgische fiscus zal ook niet over gegevens beschikken om te controleren of beleggers hun meerwaarden correct aangeven via hun belastingbrief. Er is wel een automatische uitwisseling van gegevens door banken vanaf volgend jaar, maar dat gaat over intresten en dividenden, niet over meerwaarden.”

Ik denk dat er veel mensen in het parlement zitten die geen notie hebben van de werking van de financiële markten. Dat is jammer

“Terwijl je perfect een – lage – financiële transactietaks (FTT) van bijvoorbeeld 0,2 procent kan invoeren, die alle binnen- en buitenlandse beleggers moeten betalen. Ik lees dat de speculatietaks 34 miljoen euro moet opleveren. Als je alle transacties in aandelen die noteren op Euronext Brussel optelt, dan zou die financiële transactietaks minstens tien keer zoveel opleveren. Mijn voorstel is dat de beurstaks en de speculatietaks worden vervangen door zo’n financiële transactietaks.” Ter informatie: de beurstaks op aandelen bracht in 2014 slechts 73,6 miljoen euro op.

In Frankrijk (0,1%), in Italië (0,12%) en in het VK (stamp duty van 0,5%) betalen beleggers al een financiële transactietaks. “Je moet die belasting gewoon heffen op het niveau van de settlement, de laatste fase in de afwikkeling van transacties. In Frankrijk bijvoorbeeld int het settlementhuis Euroclear France die belasting. Dat is een dochter van de Belgische instelling Euroclear Bank. Om maar te zeggen dat het in ons land ook gemakkelijk te organiseren zou zijn. Een goede belasting is in mijn ogen een belasting met een zo laag mogelijk tarief, betaald door zoveel mogelijk mensen. Zodat niemand er echt last van heeft.”

Spaarboekjes

Daarnaast begrijpt de effectenmakelaar ook niet waarom er nooit een debat komt over de fiscale vrijstelling van intresten op spaarboekjes tot 1880 euro per persoon. “Wanneer er 260 miljard euro geparkeerd staat op spaarrekeningen, dan is er toch geen fiscaal voordeel meer nodig? Wat we nodig hebben, zijn toch meer investeringen in de reële economie, neen? Ik begrijp niet waarom het taboe is om daarover te praten. De regering zit nu iets langer dan een jaar in het zadel en heeft iets minder dan vier jaar voor de boeg. Ze zal hier niet electoraal voor afgestraft worden. De mensen zijn dat vergeten tegen de volgende verkiezingen. Waarom hebben ze die politieke moed niet? Ze hadden de roerende voorheffing niet moeten optrekken, of misschien zelfs kunnen verlagen, als ze de intresten op spaarboekjes zouden onderwerpen aan roerende voorheffing.”

Leleux: “Ik hoor altijd maar dat er meer belastingen op kapitaal moeten komen. De oplossing ligt voor de hand: pak de fiscale fraude met meerdere spaarrekeningen aan. Als u meerdere spaarrekeningen heeft en u strijkt in totaal meer intresten op dan vrijgesteld, dan moet u de intresten boven het plafond van 1880 euro aangeven. Niemand doet dat. In 2011 heb ik uit regeringskringen vernomen dat ze die fraude op meer dan 100 miljoen euro schatten.”

Taxshift

Ik denk dat er veel mensen in het parlement zitten die geen notie hebben van de werking van de financiële markten

Leleux voegt er nog aan toe dat hij de regering heel dankbaar is voor de taxshift, maar dat hij de financiering ervan wil versterken. “Ik wil niets kwaad zeggen over die taxshift”, vergoelijkt Leleux. “Mede dankzij die taxshift kunnen wij volgend jaar zes extra mensen aanwerven, op een personeelsbestand van 125 mensen. Ik ben de regering daar zeer dankbaar voor.”

Leleux heeft verschillende mails gestuurd naar de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, om zijn voorstel uit de doeken te doen. Hij kreeg tot nu toe geen enkele keer een antwoord. Hij heeft verschillende politici gecontacteerd met de boodschap dat hij gerust een uiteenzetting wil geven over de financiële transactietaks als alternatief voor de speculatie- en de beurstaks.

“Ik denk dat er veel mensen in het parlement zitten die geen notie hebben van de werking van de financiële markten. Dat is jammer.” Leleux kan niet lobbyen via de sectorfederatie Febelfin. Bij de grote banken en vermogensbeheerders spelen andere belangen. Beleggingsfondsen zijn vrijgesteld van de speculatietaks. In het idee van Leleux om een financiële transactietaks in te voeren, zouden de fondsen niet gespaard blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content