Leger zal niet werkloos toezien hoe Spanje uiteenvalt

Aan problemen is in Spanje geen gebrek. De schuldencrisis werpt zwarte schaduwen af, de kater van de huizenzeepbel is nog niet verwerkt, de werkloosheidsgraad bedraagt meer dan 25%, de jeugdwerkloosheid overstijgt de kaap van 50%, er wordt massaal geprotesteerd tegen de bezuinigingsmaatregelen en ga zo maar door.

De regering in Madrid doet wanhopige pogingen om orde op zaken te stellen, maar het doorvoeren van de noodzakelijke besparingen verloopt allesbehalve van een leien dakje. Als klap op de vuurpijl dreigt het land nu ook met centrifugale krachten te worden geconfronteerd.

Catalanen schreeuwen, legertop dreigt

In de autonome regio Catalonië kwamen vorige week tussen 600.000 en 1,50 miljoen mensen op straat om onafhankelijkheid te eisen. Rekening houdend met het feit dat er maar 7,50 miljoen Catalanen zijn, is 8 tot 20% van de bevolking op straat gekomen.

Het geruzie tussen Catalonië en de centrale regering is niet nieuw, maar dreigt nu als een splijtzwam Spanje aan stukken te trekken. Er is echter nog een factor waar rekening mee moet worden gehouden: het leger heeft al laten weten niet werkloos te zullen zien hoe het land door de ‘gieren wordt verscheurd’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content