Lage rente heeft geen invloed op het spaargedrag

Een recente studie van ING België toont aan dat het financiële vermogen (exclusief schulden) van de Belgen tijdens het eerste trimester van 2012 opnieuw op het niveau van voor de crisis staat met 760 miljard euro en dat de Belgen nog altijd in de top drie van de Europese spaarders staan.

De studie toont vooral aan hoezeer de gewoonten veranderd zijn sinds het begin van de crisis en hoezeer de depositoboekjes van deze verandering van gewoonten geprofiteerd hebben.

Van 120 miljard spaargelden tussen juni 2007 (begin van de crisis) en maart 2012 vond de helft een onderkomen op de depositoboekjes.

De ING-beleggersbarometer informeert de buitenwereld regelmatig over de voorkeur van de beleggers voor bepaalde types van activa, maar zegt weinig over het spaargedrag. Recent werden dan ook verschillende Economic.Poll@ING * uitgevoerd om dit gedrag beter te kunnen in kaart brengen.

Eén op vijf spaart niet

Hieruit blijkt dat 60% van de respondenten vooral spaart om een kapitaal op lange termijn op te bouwen. Dit verklaart meer specifiek het succes van de levensverzekeringen en de pensioenfondsen dat de laatste jaren waargenomen werd in het vermogen van de Belgen.

Een verontrustend resultaat is ook dat één respondent op vijf niet spaart en dat de helft van de respondenten zegt dat ze minder sparen dan vorig jaar, ofwel omdat ze er minder behoefte aan hebben, ofwel omdat ze de middelen niet hebben.

De onderzoekers merken echter dat het aandeel spaargeld in het financiële vermogen van de Belgen relatief stabiel is doorheen de tijd en rond 20 miljard per jaar schommelt: zo spaarde de Belg in het eerste trimester van 2012 5,2 miljard die hij op depositoboekjes, in levensverzekeringen of in pensioenfondsen plaatste.

Bij deze deposito’s kwamen bovendien de verkoop van 3,6 miljard euro obligaties en 700 miljoen genoteerde aandelen. Met andere woorden: de minder risicovolle activa hebben in het eerste trimester opnieuw sterk geprofiteerd van het sparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content