Kwartaalverlies komt Delhaize op forse koersdaling te staan, cijfers Telenet okay

De Europese beurzen zijn vanmorgen hoger geopend, met over het algemeen beperkte winsten voor de belangrijkste indices. Die winsten situeren zich ongeveer in de buurt van een half procent.

Vandaag maakten opnieuw heel wat Europese bedrijven de kwartaalcijfers bekend. Die van Beiersdorf en France Telecom waren beter dan verwacht, die van Metro vielen tegen.

Op de Brusselse beurs is het sentiment eerder afwachtend te noemen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de zwakke cijfers die Delhaize bekendmaakte. De koers verliest in reactie bijna 10%. Telenet, dat gisterenavond kwam rapporteren, krijgt wel een voldoende voor de resultaten.

Delhaize verwacht daling onderliggende bedrijfswinst met 15 tot 20%

Vanmorgen gaf Delhaize een trading update over het eerste kwartaal. Dit waren de belangrijkste hoogtepunten:

*Opbrengstengroei van 5,9% (organische groei van 2,3%)

*Vergelijkbare omzetevolutie van -0,6% in de V.S. en -0,9% in België

*Tweecijferige opbrengstengroei in Zuidoost-Europa en Azië, zelfs zonder de positieve invloed van de overname van Delta Maxi

*Onderliggende bedrijfsmarge voor de Groep van 3,5% (aan actuele wisselkoersen), geïmpacteerd door de voortdurende investeringen in groei-initiatieven, in het bijzonder in prijscompetitiviteit en in Bottom Dollar Food.

Andere

*Versnelling van opbrengstendynamiek en volumegroei bij de Food Lion Phase One-winkels alsook bij de Bottom Dollar Food-winkels

*Als gevolg van de investeringen in strategische initiatieven in het huidige klimaat, zal de onderliggende bedrijfswinst in 2012 naar verwachting met 15% tot 20% dalen aan ongewijzigde wisselkoersen tegenover vorig jaar

*Intensieve focus op prijscompetitiviteit, kostenbesparingen en doelstelling om EUR 500 miljoen aan vrije kasstroom te genereren voor 2012

Vooruitzichten

*Als gevolg van de verhoogde aandacht voor prijscompetitiviteit door de huidige economische en concurrentiële omstandigheden, verwacht Delhaize een daling van onze onderliggende bedrijfswinst voor het boekjaar 2012 met 15% tot 20% aan ongewijzigde wisselkoersen tegenover 2011.

*Vooral in het tweede kwartaal, maar ook in het derde kwartaal, zal de onderliggende bedrijfswinst beïnvloed worden door de herpositionering van het Food Lion-uithangbord en door onze prijsinvesteringen bij Hannaford en Delhaize België.

*De doelstelling is EUR 500 miljoen aan vrije kasstroom te genereren in 2012 door een grotere discipline in onze investeringen en verbeteringen in het bedrijfskapitaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content