Kunnen Belgische vastgoedprijzen beginnen te dalen?
Het is volgens Belfius Research niet ondenkbaar dat in deze onzekere tijden de vastgoedprijzen na de recente prijsexplosie, kunnen dalen. Een krach, zoals beleefd in Spanje of Ierland, wordt in België echter niet verwacht.
De Belgische hypotheekmarkt is relatief gezond. Van alle eurozonebewoners staan de Belgen financieel het sterkst. De schulden van de Belgische gezinnen bedragen geen 60 % van het Belgisch bruto binnenlands product.
De gemiddelde schuld van de gezinnen in West-Europese landen ligt op +/- 80 %. Ook blijft het aantal wanbetalingen beperkt.
Slechts 3,5 % van de in 2006 verstrekte kredieten werd in 2011 als ‘slecht’ bestempeld. Voor de kredieten aangegaan in 2010 en 2011 zou dit cijfer zelfs lager uitvallen.
Op langere termijn zijn de vooruitzichten volgens Belfius Research minder rooskleurig.
• Ons land staat samen met de eurozone aan op de rand van een recessie. Indien deze recessie sterker wordt dan verwacht, zou de werkloosheid fel kunnen stijgen. De onzekerheid en de dalende koopkracht weerhouden de gezinnen dan om een woning te kopen, met een dalende vraag en dalende prijzen tot gevolg.
• Voorlopig zijn de renteniveaus nog laag. Voor 2014 zou een rentestijging echter mogelijk zijn. Hogere hypotheekrentes maakt lenen duurder en zet de huizenprijzen onder druk.
• In de zoektocht naar middelen om de begroting op orde te stellen zou de regering wel eens een volgende stap kunnen zetten in het belasten van vastgoed door bv. de verhoging van de registratierechten en/of een actualisering van het kadastraal inkomen.
Beleggen in een huis vergt een zware investering. In België zijn de prijzen flink gestegen maar de huuropbrengst is volgens Belfius Research niet in dezelfde mate gevolgd.
Daardoor is het rendement flink gedaald, zelfs zonder rekening te houden met eventuele wanbetalingen, administratieve en andere beslommeringen.
Of zoals Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom Iterna Institute, stelt, is het vandaag bijzonder belangrijk dat de bevolking begrijpt
dat de prijzen stijgen, maar ook kunnen dalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier