Krachtige uitbraak goudprijs, Wall Street maakt pas op de plaats

De tegenvallende Amerikaanse werkloosheidscijfers hebben de beleggers niet echt uit het lood kunnen slaan. De beleggers beseffen maar al te goed dat de FED een waakzaam oogje in het zeil houdt en niet zal aarzelen om in te grijpen wanneer dit noodzakelijk zou blijken.

Misschien zijn we nog niet helemaal zo ver, maar volgens de meeste analisten zal het toch niet zo lang meer duren alvorens de Amerikaanse centrale bank tot actie overgaat.

De meest opvallende beweger is vandaag het goud, dat krachtig omhoog schiet. In één vloeiende beweging is de kaap van 1750 dollar per troy ounce in zicht gekomen.

Geen opvallende bewegingen op oliemarkt

Op de internationale energiemarkten liet ruwe olie volgens Royal Bank of Scotland een bescheiden prijsstijging optekenen. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in oktober steeg met 0,3 procent. Brent uit de Noordzee (oktober termijncontract) werd 0,9 procent duurder.

De orkaan Isaac liet de Golf van Mexico achter zich zonder noemenswaardige schade aan te richten. Uit voorzorg waren talrijke boorplatformen geëvacueerd en raffinageinstallaties stilgelegd.

Het blijft ook onrustig aan het geopolitieke front. De Kirkuk-Ceyhan pijplijn tussen Irak en Turkije was het grootste deel van de week niet operationeel na een aanslag aan de Irakese kant van de grens.

Uit het meest recente rapport van het Internationaal Atoom Energie Agentschap blijkt dat Iran zijn nucleaire activiteiten onverminderd voortzet.

De instelling wijst erop dat Iran de voorraad verrijkt uranium, dat kan dienen als brandstof voor kernwapens, blijft aanvullen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content