Danny Reweghs

‘Komende maanden kunnen een mooie periode zijn voor beleggers om te zaaien’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Onze mailbox ontploft dezer dagen van analyses met betrekking tot de brexit. Maar één ding zien we telkens terugkeren. Het komt de stabiliteit van de wereldeconomie niet ten goede. Steeds meer economen en strategen zien dat als een probleem.

Iedereen heeft de afgelopen jaren kunnen vaststellen dat de wereldeconomie zich maar deels heeft kunnen herstellen van de westerse bankencrisis in 2008-’09. Een depressie werd toen vermeden, maar het gemiddelde groeiritme bedraagt met zowat 2,5 procent nog amper de helft van midden vorig decennium toen de wereldeconomie met sprekend gemak groeicijfers van 4 tot 5 procent behaalde.

Lager groeiritme

Slagkracht in de politieke wereld om het brexit-débâcle aan te pakken ontbreekt

Het verschil dit jaar met de voorgaande jaren is dat de hoop vervlogen is dat we snel terug naar groeicijfers van 3 procent en meer zullen evolueren. De jongste jaren was er een overheersende consensus onder economen dat de groeiversnelling slechts een kwestie van tijd was en enkel vertraagd was door een of andere gebeurtenis. Nu wordt het lager groeiritme eerder als iets vaststaand beschouwd. Anderzijds mogen we ook geen al te donkere bril opzetten. De groei van de wereldeconomie is nog voldoende hoog om niet meteen stil te vallen, wat in Japan en de eurozone wel is gebeurd.

De onzekerheid is wel toegenomen. Slagkracht in de politieke wereld om het brexit-débâcle aan te pakken ontbreekt. Verder is de doeltreffendheid van de politiek van de centrale banken manifest over zijn hoogtepunt heen en de schuldenproblematiek is niet louter meer een probleem van de geïndustrialiseerde wereld alleen.

Einde van de tunnel

Mede door al deze factoren hebben we de afgelopen maanden aangemaand tot voorzichtigheid inzake beleggingen. We voelden immers aan dat er een impact op de financiële markten zou zijn. Dat wil echter niet noodzakelijk zeggen dat we ook voor de volgende jaren voorzichtigheid prediken. We zien wel degelijk licht aan het eind van de tunnel.

Merkwaardig genoeg misschien voor velen zien we ook potentieel in de opkomende markten. De winsten op de financiële markten zouden de komende jaren dus wel eens vooral elders te rapen kunnen zijn in vergelijking waar die haast evident de voorgaande jaren te krijgen waren. Zoals bijvoorbeeld al de prijsevolutie van de edelmetalen de voorbije zes maanden hebben geïllustreerd. Zo blijven we bij ons standpunt dat de landbouwsector bovengemiddelde returns zal bieden de eerstvolgende jaren.

Andere horizonten

Ook de opkomende markten houden we net als Japan en de energiesector nauwlettend in het oog om de komende maanden te kunnen toeslaan. Overigens, het is verre van uitgesloten dat ook de klassieke westerse beleggingen voldoende zullen teruggevallen zijn in waardering dat er zich ook hier de nodige opportuniteiten aandienen. De volgende maanden tot het komende jaar zou wel eens een mooie periode van zaaien kunnen vormen om dan de jaren nadien met koerswinsten te kunnen oogsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content