Komen de grondstoffen van de grond?

Grondstoffen waren de voorbije twee jaar te mijden. Maar de sector was de sterkste stijger van september. Terecht of niet?

De vergadering van de Federal Reserve (Fed) op woensdag 18 september zorgde voor vuurwerk. De quantitative easing (QE3) wordt voorlopig niet afgebouwd. De beursindexen en de prijs van olie, goud en zilver vlogen de pan uit. De dollar plofte naar beneden. Maar het is raadzaam minstens drie beursdagen te wachten om de invloed van de Fed op de markten te beoordelen. De meeste waarden stonden korte tijd later weer rond het niveau van voor de vergadering van de Fed.

Om de grondstoffenprijzen te doen stijgen, is meer nodig dan één Fed-meeting. De economie moet groeien. Gebeurt dat, dan stijgt de vraag naar grondstoffen, verminderen de voorraden en stijgen de prijzen. Sinds januari dalen de zinkvoorraden; sindsdien is de val van de zinkprijs gestopt. De interesse in zinkaandelen neemt toe. Maar het is opvallend hoe de voorraden nikkel verder stijgen.

Vanwege de forse stijging van de voorraden is de nikkelprijs teruggevallen tot op zijn langetermijnsteunlijn (S1). Dat is technisch interessant, en het kan de aankoop van termijncontracten op nikkel stimuleren. Op de vijfjarige termijngrafiek is de dalende wig te zien. Die wijst op een potentiële opwaartse uitbraak. Raakt de nikkelprijs weer boven 15.000 dollar per ton, dan is de uitbraak een feit. Nikkelbedrijven zoals Anfield Nickel plaatst u dan het beste op uw lijstje met favoriete aandelen.

Voor een volledige analyse van de grondstoffensector kijkt u het beste naar de S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI), die is samengesteld uit 24 grondstoffen. Als de economie aantrekt, zal niet enkel de nikkelprijs stijgen, maar ook de prijs van de andere industriële metalen zoals aluminium, lood, koper en zink. Op de GSCI -grafiek is de stijging van vorige maand te zien, maar ook de winstnemingen die erop volgden. De koers noteert boven zijn gemiddelde, maar heeft het lastig om door de weerstandslijn R1 te breken. Een slotkoers boven de weerstandslijn lokt trendbeleggers naar de grondstoffensector.

Omgekeerd zullen trendbeleggers massaal uitstappen zodra de rode steunlijn wordt doorbroken. Valt de nikkelprijs onder zijn langetermijnsteunlijn, dan heeft dat een invloed op de Goldman Sachs-grondstoffenindex. Het wordt dus spannend voor de liefhebbers van aandelen uit de grondstoffensector: de afstand tussen de believers en de non-believers is nu heel klein geworden.

Om succesvol te beleggen aan de hand van technische analyse onthouden we uit dit artikel: de grondstoffensector kende de voorbije jaren een scherpe terugval; voor een belegging in aandelen uit de grondstoffensector, volgt u de voorraden, de grondstofprijs en de grondstoffenindex; zitten die goed, dan kijkt u naar de aandelen die het sterkst presteren binnen de sector.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content