Koersdruk Intervest Offices biedt opportuniteit

De koers van Intervest Offices & Warehouses kreeg volgens Gert De Mesure (Demes Invest) de voorbije weken met verkoopdruk af te rekenen. Hij ziet hiervoor 2 oorzaken.

Enerzijds heeft er een switch plaats gevonden van de eerder defensieve vastgoedbevaks naar meer risicovolle en cyclische aandelen, anderzijds was er het bericht dat Deloitte, een belangrijke huurder van Intervest Offices & Warehouses (8% van de portefeuille), zal vertrekken naar een nieuwe stek vlakbij de luchthaven.

Door die koersdruk bedraagt het netto dividendrendement vandaag 7,75% op basis van de verwachte uitkering van 1,38 euro over het jaar 2012.

Dit hoge rendement biedt volgens Gert De Mesure een heel hoge risicopremie. Het is een feit dat de kantoren (64% van de portefeuille) van deze vastgoedbevak zich in de periferie van de grote steden bevinden en heel kwetsbaar zijn voor leegstand.

Niemand kan echter ontkennen dat het management in de afgelopen maanden heel goed werk heeft geleverd. De leegstand in de kantoren werd licht teruggedrongen en dankzij enkele interessante aankopen in logistiek vastgoed met heel aantrekkelijke rendementen, gecombineerd met lagere financieringsrentevoet van de schulden, zal de bevak in 2012 kunnen uitpakken met een beter resultaat dan over 2011.

Beperkt risico op leegstand

De vraag is volgens Gert De Mesure natuurlijk wat het risico is op een hogere leegstand op korte termijn. En dat risico lijkt heel beperkt. Vandaag is auditbureau PwC de grootste huurder, goed voor 10% van de portefeuille. Het huurcontract vervalt wel maar pas eind 2014.

De tweede grootste huurder is Deloitte, nog een auditbureau en goed voor 8% van de portefeuille. Deloitte heeft nog geen beslissing genomen of het al dan niet zal vertrekken uit de gebouwen van Intervest, het is nog relatief vroeg.

De huurcontracten vervallen immers maar pas eind 2015 en 2016.
Naast deze 2 grote belangrijke huurders heeft Intervest Offices & Warehouses vooral een groot aantal kleinere huurders.

Regelmatig vertrekken er, maar evengoed komen er nieuwe bij.
Als conclusie meent Gert De Mesure te mogen stellen dat Intervest Offices & Warehouses inderdaad niet de meest aantrekkelijke (kantoren)portefeuille heeft, maar gelet op het beperkte risico op een toename van de leegstand in de volgende 12 maanden, biedt het huidige netto dividendrendement een meer dan voldoende risicopremie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content