Koers Xstrata kan zich herstellen van inzinking

Er is volgens ABN Amro veel te doen rond Xstrata Plc: de koers van het aandeel kwam fors onder druk te staan na stakingen en gewelddadigheden bij de grootste mijn van het Zuid-Afrikaanse concern Lonmin, waarin Xstrata een belang van 25% heeft.

Bovendien ligt er nog steeds een overnamebod van Glencore op tafel. ABN Amro volgt het aandeel Xstrata met een koopadvies.

Stakingsonrust bij het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf Lonmin resulteerde in een koersdaling van het aandeel van Xstrata.

Xstrata heeft 25% van de aandelen Lonmin in handen en lijkt te overwegen dit belang te verkopen. De analisten van ABN Amro beschouwen de koersdaling van het aandeel Xstrata als een overtrokken marktreactie. Wel kunnen de problemen rond Lonmin gevolgen hebben voor de mogelijke overname van Xstrata door Glencore.

Gesprekken met Glencore

In februari kondigde Xstrata aan, in gesprek te zijn met Glencore, de grootste beursgenoteerde grondstoffenhandelaar ter wereld, over een mogelijke overname. Glencore heeft een bod gedaan op Xstrata en overweegt, naar verluidt, dit bod te verhogen.

De perikelen rond Lonmin kunnen resulteren in een waardedaling van het belang dat Xstrata in het Zuid-Afrikaanse bedrijf heeft. Dit kan weer gevolgen hebben voor de hoogte van het overnamebod van Glencore op Xstrata.

Aandeelhouders van Xstrata kunnen zich op 7 september uitspreken over het bod van Glencore op Xstrata.

ABN Amro meent nog altijd dat de overname van Xstrata van groot belang is voor Glencore. Het inlijven van Xstrata zou ten goede komen aan de balanspositie van Glencore; dit biedt weer mogelijkheden voor nieuwe overnames in de toekomst.

Glencore biedt op dit moment 2,8 aandelen Glencore voor elk aandeel Xstrata. Momenteel ligt de koers van het aandeel Xstrata lager dan het overnamebod (huidige ratio: 2,56). ABN Amro blijft het aandeel Xstrata volgen met een koopadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content