Koers-winstverhoudingen zijn extreem laag
Koers-winstverhoudingen werden voor het eerst in de jaren 30 gebruikt door Benjamin Graham en David Dodd als barometers om aan te geven of een aandeel al dan niet goedkoop is.
De price/earnings ratio lijkt echter minder belangrijk te worden nu de financiële markten meer globaal worden. De Amerikaanse bedrijven lieten tijdens het eerste kwartaal resultaten optekenen die 10% boven de verwachtingen lagen.
De beleggers waren niet onder de indruk, ze stuurden de beurskoersen 5% lager. Nochtans zouden betere winstverwachtingen de koers-winstverhoudingen moeten drukken.
Dat is inderdaad ook gebeurd, want de Amerikaanse beurzen blijken extreem goedkoop te zijn. De average price/earnings ratio daalde tijdens het voorbije jaar op Wall Street met 36%.
Dat was de grootste daling over een periode van 12 maanden sinds 2003. De gemiddelde koers-winstverhouding bedraagt nu 14,90, tegenover 23,10 in september.
De verwachte koers-winstverhoudingen voor de komende 12 maanden bedraagt zelfs maar 12,20, tegenover 14,50 in mei.
Volgens Tobias Levkovich, chief U.S. equity strategist bij Citigroup Global Markets in New York, maakt de beurs zich zorgen om de economische groeivertraging, maar zit de vrees zelfs nog dieper dan dat. Dat verklaart waarom de koers-winstverhoudingen zo extreem laag zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier