Koers Australische dollar onder druk

De Australische munt is in de afgelopen tijd onder druk gekomen. Daar zijn volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een aantal oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst de daling van de grondstoffen. Australië is zoals bekend afhankelijk van de grondstoffen.

Een tweede reden is de afnemende economische activiteit in China. Dit land is een van de belangrijk-ste handelspartners van Australië.

Een derde reden is de renteverlaging door de Australische centrale bank. En het lijkt erop dat aan de reeks renteverlagingen voorlopig nog geen einde komt. Er zit nog heel wat ruimte in wat het belangrijkste tarief staat op 2,75%.

De Centrale Bank president Glenn Stevens merkte afgelopen week op dat de koers van de munt in de afgelopen anderhalf jaar nog niet fors is gedaald.

En dat terwijl de export wel is gedaald. En juist over de export maakt de Australische centrale bank zich zorgen.

Door de rol van vluchtvaluta is de Australische dollar gestegen en dat heeft haar duidelijke weerslag op de exporterende bedrijven.

Het omlaag praten van de munt en de verwachte verder renteverlagingen maakt het beleggen in Australische dollar ook niet aantrekkelijk.

De meeste analisten gaan er dan ook vanuit dat de munt in de komende twaalf maanden nog ruim 10% kan dalen. De lage rente compenseert dit totaal niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content