KNP moet balans versterken, telecombedrijf krijgt neutraal advies
Een (grote) behoefte aan vers kapitaal, zo kan de situatie bij KPN kort samengevat worden. De financiële markten hebben in 2012 weinig medelijden getoond met de Nederlandse telecomoperator KPN die een koersdaling van 60% moest incasseren.
KPN bevindt zich volgens Arnaud Delaunay van Leleux in financieel moeilijk vaarwater door de combinatie “van een sterk opgelopen schuldpositie en een trager dan verwacht rendabiliteitsherstel” (zoals verklaard door de CEO).
De rekeningen van de telecomgroep hadden dan ook sterk te lijden onder deze situatie en de groep moest snel ingrijpen om geen verlaging van zijn kredietwaardigheid (kredietrisico) te krijgen van de ratingbureaus.
Vorig jaar bedroegen de investeringen 2,2 miljard euro (48% van de EBITDA in 2012) waarvan “1,35 miljard euro voor 4G-licenties aangeschaft in december.”
Deze investeringen werden (tot een bepaald niveau) gefinancierd door liquide middelen verkregen uit de verkoop van bepaalde activa (zoals de verkoop van de Belgische dochter Base en het Duitse E-Plus). Maar dat is nog niet alles want de groep wil in de komende 3 jaar 7 miljard euro investeren!
Om de balans te verbeteren en/of nieuwe investeringen te doen zijn er twee oplossingen (buiten een lening van de bank) beschikbaar voor bedrijven: een kapitaalverhoging of een verlaging van het dividend dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.
In de telecomsector is de eerste oplossing gebruikt door Bouygues Telecom (een dochteronderneming van Bouygues), voor de tweede oplossing kozen telecomoperatoren zoals Deutsche Telekom, France Telecom en Telefonica.
Voor zijn financiering heeft KPN beide opties verkozen. Eerst kwam er de aankondiging van 17 december 2012 dat er geen “uitkering van een slotdividend voor 2012 zal zijn” en dat het dividend over 2013 op 0,03 euro per aandeel wordt vastgesteld (i.p.v. het oorspronkelijke bedrag van 0,35 euro per aandeel).
Daarna was er de resultatenpublicatie van 5 februari van dit jaar waarop de groep aankondigde een kapitaalverhoging van 4 miljard euro door te voeren. Met dit “vers geld” kan KPN weer wat vrijer ademen. Het advies is volgens Arnaud Delaunay houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier