Kern van aandelenportefeuille mag uit Europese aandelen bestaan

De basis van de aandelenportefeuille van Belfius Bank bestaat nog steeds uit Europese aandelen (ongeveer 60 %). De analisten van de bank beperken de industriële waarden en kiezen voor bedrijven uit de eerder defensieve sectoren (voeding, energie), en voor bedrijven met stabiele groeivooruitzichten en met oog voor innovatie.

Als extra accent kan ook een belegging in de Zwitserse beurs Belfius Bank bekoren. Het land telt vele internationale ondernemingen die actief zijn in de groeilanden en de Zwitserse frank blijft een vluchtwaarde in onzekere tijden.

Momenteel wordt ongeveer een kwart van de portefeuille belegd in Amerikaanse aandelen. Zo kunt de belegger een graantje meepikken van de iets betere groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie en een mogelijke dollarstijging. Positief is ook dat de winstmarges van de Amerikaanse bedrijven op hun hoogste niveau noteren sinds veertig

jaar.

De analisten van Belfius Bank kiezen voor een breed gespreid fonds dat belegt in grote Amerikaanse bedrijven en voegen een extra accent toe via een belegging in een biotechnologiefonds.

Ook bedrijfsobligaties interessant

Omdat vele bedrijven gezonder zijn — lees: minder schulden hebben — dan een aantal jaar geleden, noteren veel bedrijfsobligaties volgens Belfius een mooie meerwaarde. Hun rente is de laatste jaren namelijk gedaald, waardoor de bestaande obligaties in waarde stijgen.

Heeft u uitgiftes van deze bedrijven in uw portefeuille? Dan loont het volgens Belfius misschien de moeite de hierop te realiseren meerwaarden nu al vast te leggen door te verkopen. Werk wel steeds met limieten. Uw financieel adviseur kan u meer uitleg geven.

Naast bedrijfsobligaties hebben de analisten van Belfius Bank ook een boontje voor obligaties uit de zogenaamde groeilanden (Oost-Europa, Azië, Latijns-Amerika en Afrika). Deze landen kunnen doorgaans hogere groeicijfers voorleggen dan de westerse en hebben minder staatsschulden.

Om het risico zo veel mogelijk te spreiden, kiezen ze voor een fonds dat belegt in obligaties van groeilanden, uitgedrukt in Amerikaanse dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content